Електропривреда добила спор против СБ софта

Предузеће "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ добила је судски спор против београдске фирме "СБ софт", чиме се сачувала од одштетног захтјева већег од 107 милиона КМ. Главни правни савјетник ЕРС Драган Вујанић истакао је да је судски спор окончан доношењем обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ 24. маја ове године. "Овом одлуком окончан је дугогодишњи судски спор […]

среда, 19 јуна, 2013 / 10:12

Предузеће "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ добила је судски спор против београдске фирме "СБ софт", чиме се сачувала од одштетног захтјева већег од 107 милиона КМ.

Главни правни савјетник ЕРС Драган Вујанић истакао је да је судски спор окончан доношењем обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ 24. маја ове године.

"Овом одлуком окончан је дугогодишњи судски спор велике вриједности, који је пријетио да озбиљно угрози пословање ЕРС, а тиме и редовно снабдијевање купаца електричном енергијом", рекао је Вујанић, а преносе "Независне новине".

Он је навео да је Уставни суд БиХ посебно указао на то да је првостепени суд, односно Основни суд у Требињу, погрешно примијенио материјално право када је усвајао тужбени захтјев фирме "СБ софт".

Одлуком Уставног суда БиХ одбијена је апелација фирме "СБ софт" против ЕРС, с образложењем да није дошло до повреде права апеланата на правично суђење нити право на имовину, а која су заштићена Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским првавима.

Фирма "СБ софт" тужила је ЕРС 2002. године због наводног неиспуњавања уговора о реализацији пословно–информационог система за потребе електродистрибутивних предузећа закљученог 1999. године.