Електро сектор не плаћа накнаде, порезе, доприносе…

Пет зависних предузећа „Електропривреде РС“ дугује Пореској управи РС три милиона марака по основу концесионе накнаде и пореза и доприноса, због чега им је ПУРС послала опомене за плаћање, сазнаје пословни портал Капитал.

субота, новембар 11, 2017 / 12:09

Неизмирене пореске обавезе имају производна предузећа и то Рудник и термоелектрана „Гацко“, “Хидроелектране на Врбасу“ и “Хидроелектране на Требишњици“, те дистрибутивна „Електро – Бијељина“ и „Електродистрибуција Пале“.

У Пореској управи РС су рекли да се дугови предузећа која се баве производњом струје односе на концесионе накнаде за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, док се дугови дистрибутивних предузећа односе на порез и доприносе на лична примања.

Највећи дуг према Пореској управи, чак 1,29 милиона КМ, има Рудник и термоелектрана „Гацко“

„Доспјеле, а неизмирене пореске обавезе обог обвезника тренутно износе 1,29 милиона КМ и ради се о доспјелим концесионим накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије. По истом основу “Хидроелектране на Врбасу“ дугују 113.407 КМ, а “Хидроелектране на Требишњици“ 681.290 КМ”, казали су у Пореској управи.

Истакли су да поред ових пореских обвезника, неизмирене обавезе и то по основу пореза и доприноса имају „Електро – Бијељина“ (582.747 КМ) и „Електродистрибуција Пале“ (386.194 КМ).

„Овај дуг је у поступку редовне наплате, односно пореским обвезницима су издате опомене за плаћање доспјелих, а неизмирених обавеза “, нагласили су у ПУРС.

Директори предузећа тврде да су ово текуће обавезе које ће врло брзо бити измирене.

Директор „Електро – Бијељине“ Недељко Ћорић рекао је да се овај износ односи на обавезе за порезе и доприносе за септембарску плату, да је рок за њихово плаћање 1. децембар и да ће оне бити исплаћене у том року.

„Те обавезе ће бити измирене већ почетком идуће седмице. Ми редовно измирујемо све своје обавезе. Међутим, због динамике прихода, некада не стижемо да исти дан исплатимо и плате и доприносе, јер имамо и друге обавезе. Наши радници немају никаквих проблема у смислу овјеравања здравствених књижица и свих других привилегија које имају по основу уплате ових обавеза“, рекао је Ћорић.

Тврди да је ово предузеће у задњих годину дана направило значајан искорак у смањењу трошкова и да очекује позитиван резултат на крају године.

„Нисмо ишли у неке велике инвестиције у овој години управо како би финансијски консолидовали предузеће. Циљ нам је да добит буде у складу са планом, а то је нешто више од милион КМ“, казао је он.

Директор “ХЕ на Врбасу“ Недељко Кесић рекао је да се ове обавезе могу односити само на последњи квартал с обзиром на то да се концесионе накнаде плаћају квартално и да ће тај износ бити плаћен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *