Електрични аутомобили престигли бензинце по продаји у Француској

Продаја нових електричних возила у Француској први пут је надмашила бензинце у првом кварталу ове године, што је велика прекретница за возила с нижим емисијама штетних гасова чему су, поред осталог, допринијеле високе цијене на бензинским пумпама и владине субвенције за електрифициране моделе.

субота, 2 априла, 2022 / 19:18

Ипак, укупна продаја нових аутомобила у Француској је опала у првом тромјесечју за 17,3 одсто, при чему је у марту потонула десети мјесец узастопно за скоро 20 посто, јер је аутомобилска индустрија у великим проблемима због уских грла у ланцу снабдјевања и глобалне несташице полупроводничких чипова, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Продаја потпуно електричних и хибридних модела чинила је скоро 40 процената укупне продаје нових аутомобила, у односу на удио конвенционалних бензинских модела од 38,3 посто, према индустријским подацима објављеним на порталу "Платформ аутомобил” (ПФА).

Када се бензинцима дода и удио дизелаша од 16,5 одсто у укупној продаји у првом кварталу, значи да су модели с моторима на унутрашње сагоријевање и даље у већини.

Најпродаванији аутомобил у Француској је у марту био "Теслин” Модел 3, затим Реноова Дачиа Спринг и Стелантисов Пежо 208.Оставите одговор