Електорпривреда РС се припрема за спор против ХЕП

"Електропривреда Републике Српске" припрема се за судски спор против "Хрватске електропривреде" због дуговања испоручене, а неплаћене струје од више стотина милиона марака. Влада РС је од Савјета министара БиХ затражила да ове активности буду уврштене у информацију о процјени импликација приступања Хрватске ЕУ и приједлогу мјера које БиХ треба да предузме, а која је недавно […]

уторак, 29 маја, 2012 / 08:18

"Електропривреда Републике Српске" припрема се за судски спор против "Хрватске електропривреде" због дуговања испоручене, а неплаћене струје од више стотина милиона марака.

Влада РС је од Савјета министара БиХ затражила да ове активности буду уврштене у информацију о процјени импликација приступања Хрватске ЕУ и приједлогу мјера које БиХ треба да предузме, а која је недавно разматрана у Савјету министара, пишу "Независне новине".

У информацији се наводи да, уколике се спор са Хрватском не ријеши споразумно, рјешење треба потражити у судској парници или у међународној арбитражи.

"У том случају потребно је обезбиједити средства у износу од око 150.000 евра за трошкове судске парнице и четири милиона евра за трошкове арбитраже, такси и адвоката",наведено је у информацији.

Како је објашњено, поменути дуг је настао од 1. новембра 1994. године, за струју коју је Хрватска електропривреда" повлачила из система Хидроелектране на Требишњици код Требиња.

У истој информацији тражи се и рјешавање расподјеле хидропотенцијала по агрегатима у систему ХЕ на Требишњици, између "Хрватске електропривреде" и Електропривреде РС", док ће милион евра бити потребно обезбиједити и за питање расподјеле хидропотенцијала за Хидроелектрану Дубровник два.