Ел Салвадор рудари први биткоин енергијом из вулкана

Ел Салвадор је званично ископао мали дио свог првог биткоина користећи снагу вулкана, објавио је предсједник Најиб Букеле мјесец дана након што је његова земља усвојила ову криптовалуту као законско средство плаћања.

среда, 6 октобра, 2021 / 17:17

Рударска операција, коју води државна енергетска компанија ЛаГео СА де ЦВ, успјела је генерисати 0,00599179 биткоина, или око 269 долара, користећи геотермалну енергију из вулкана, написао је Букеле на Твитеру, преноси РТ.

Раније је предсједник Букеле подијелио видео запис владиних транспортних контејнера који носе рударе дигиталне валуте у енергетско постројење у џунгли ради уградње од стране ЛаГео техничара.

На територији мале централноамеричке земље налази се 20 вулкана, а готово четвртину домаће производње енергије генерише геотермална енергија.

У јуну је конгрес Ел Салвадора одобрио предложено усвајање биткоина као законског средства плаћања. Три мјесеца касније, предсједник Букеле објавио је да је његова влада купила првих 400 биткоина, означавајући почетак првог светског усвајања валуте.

Као дио увођења на националном нивоу, влада је додала стотине биткоина на свој биланс стања и покренула виртуелни новчаник под називом Чиво, или "кул” на шпанском жаргону. Крипто-новчаник нуди трансакције без накнаде и омогућава брза прекогранична плаћања, а сваком салвадорском власнику рачуна поклоњено је почетних 30 долара дигиталне имовине.