Ел Команданте Вишковић из Милића шаље поруку борцима ВРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас Срни да би у октобру поново требало да буде расписан јавни позив за новчану помоћ социјално угроженим незапосленим борцима.

петак, 6 августа, 2021 / 23:18

"То ћемо практиковати и у наредном периоду и помагаћемо борачку популацију у складу са буџетом и нашим могућностима", рекао је Вишковић, који је вечерас у Милићима присуствовао скупу који је организовала општинска Борачка организација.

Он је поручио да демобилисани борци, они који немају примања и чија је егзистенција угрожена, неће остати сами, наводећи да се увијек залагао за то да сва примања која неко треба да добије буду редовна.

"Чинимо све да испунимо дату ријеч, да помогнемо свима максимално, посебно борцима. Можда неко очекује више, али сам увијек био за то да не дајемо лажна обећања", навео је Вишковић.

Он је навео да ће се, као премијер и као човјек, трудити да се више средстава издваја за борачку популацију, јер зна колики је њихов допринос за стварање Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да је расписан јавни позив за новчану помоћ за социјално угрожене незапослене борце и да постоје документација и спискови из локалних заједница који ће помоћи да се формира социјална карта борачке популације.

"Добићемо коначан списак људи, њихов број, да можемо у буџет креирати средства да ти људи имају годишње одређена примања која ће им омогућити достојанствен живот, да би пребродили период до навршених 60 година, када улазе у мјесечни борачки додатак који имају сви борци", рекао је Вишковић.

Премијер Српске каже да је подржао идеју општине Милићи и Борачке организације да вечерас окупе борце уз војничку пасуљ и да на овом скупу евоцирају успомене.

Вишковић је подсјетио да је и он борац Војске Републике Српске прве категорије, учесник у одбрамбено-отаџбинском рату, те да је са саборцима стварао Републику Српску, због чега је неизмјерно поносан.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић рекао је да је задовољан сарадњом са Владом и инстотуцијама Републике Српске и да ће израдом социјалне карте борачке популације свима бити лакше.

"Знаћемо ко је стварно угрожен. Имамо још три-четири човјека на подручју општине којима треба да изађемо у сусрет јер су здравствено лоше и то ћемо урадити у наредном периоду", рекао је Ђуричић.

Он је навео да се на вечерашњем скупу окупило више од 300 некадашњих бораца, чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, грађана и гостију из сусједних општина.

Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је да је општина подржала одржавање вечерашњег скупа, истичући да општина годишње из буџета издваја 70.000 КМ за побољшање статуса борачке популације.

"Сви знамо да је према борцима учињена неправда и ми те криве Дрине морамо исправити. На нама је да то радимо у наредном периоду", рекао је Савић и додао да је премијер Вишковић обезбиједио одређена средства за организацију вечерашњег скупа.

Бивши командант Власеничке бригаде Војске Републике Српске Миле Косорић срећан је што се након дугих година видио са неким саборцима и подсјетио да су заједно у најтежој ратној ситуацији успјели да сачувају територију и одбране становништво.

Он је додао да је из Милића и Власенице за Српску животе дало више од 400 бораца.

"Велико страдање је било и сада су неки од нас неправедно оптужени, неки и осуђени, и ја припремам своју одбрану и тражим свједоке, али тешко је, јер нико не жели послије толико година да се излаже опасности", каже Косорић.