Еквадор издао Асанжа: Ухапшен након седам година

Еквадор је повукао азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, након чега је он ухапшен у амбасади те земље у Лондону. Очекује се да га изруче Американцима, иако је држављанин Аустралије.

четвртак, април 11, 2019 / 13:32

Како је јавио ББЦ, он је ухапшен након седам година проведених у амбасади Еквадора која му је одобрила азил.

Да је Асанж ухапшен потврдио је данас и британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид: "Могу да потврдим да је Асанж у притвору и да је суочен са правосуђем Британије".

"Викиликс" је на свом Твитер налогу објавио да је британска полиција одмах ушла у зграду и привела га.

Подсјетимо, Асанж је практично "пао у немилост" еквадорских власти након афере са наводним мијешањем Викиликса у "ствари Еквадора".

Нико ништа не пита Аустралију, нити се она јавља

Према писању РТ-а Асанж је јутрос избачен из еквадорске амбасаде у Лондону, након што је предсједник Еквадора донио одлуку да се оснивачу Викиликса укине раније одобрени азил, који га је чувао од евентуалног хапшења, унутар зидина амбасаде.

Асанж (47) се налази у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012. године како би избјегао изручење Шведској због оптужбе о силовању и сексуалном злостављању, коју он пориче.

Поред Шведске, у САД се води истрага јер је Викиликс објавио стотине хиљада страница америчке дипломатске преписке и тајних војних докумената.

Он је и побјегао управо због тврдњи да ће, чим буде ухапшен, аутоматски бити предат властима САД.Оставите одговор