Експозе мандатара Владе Србије Александра Вучића

Први и најважнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, рекао је Александар Вучић пред посланицима на посебној сједници Скупштине Србије, наводећи да је двије трећине експозеа посвећено економији. Реформа економије кроз сет реформских закона, јачање приватног сектора и консолидација буџета су три велика задатка […]

недеља, 27 априла, 2014 / 17:23

Први и најважнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, рекао је Александар Вучић пред посланицима на посебној сједници Скупштине Србије, наводећи да је двије трећине експозеа посвећено економији.

Реформа економије кроз сет реформских закона, јачање приватног сектора и консолидација буџета су три велика задатка нове владе Србије, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону.

"Ово је прорам за опоравак економије и нације", подвукао је Вучић. "Преузимам пуну одговорност за све одлуке будуће владе, први ћу сносити последице", рекао је Вучић и додао да данас не би стајао пред посланицима да није увјерен да су циљхеви које је изнио – остварљиви.

Вучић је најавио, у оквиру реформске политике, низ конкретних мјера, као и рокове за њихово спровођење. Међу најављеним мјерама су доношење "најопсежнијег и најмодернијег" пакета реформских закона.

Ти закони ће, рекао је Вучић, током прве недјеље бити у скупштинској расправи.

"Замолио сам Мају Гојковић да до 15. јуна тај први део економског пакета буде усвојен", пренио је Вучић и додао, обраћајући се посланицима: "Замолио бих вас да заседате дан и ноћ и викендима како бисмо показали народу да смо озбиљни. Јешћете, спавати и умивати се у овој Скупштини, али до 15. јула реформски закони ће бити усвојени".

"То ће бити прва фаза", прецизирао је Вучић и додао да планира и ребаланс буџета до краја јуна.

Најавио је смањење плата у јавном сектору за 10 одсто и укидање солидарног пореза.

Смањење трошкова за службена возила, репрезентације, дневница и смањење подстицаја за спортске клубове, такође су мјеру мерама нове владе.

Дефицит би до краја 2017. године требало да буде на нивоу од три до четири одсто.
Борба против сиве економије и бољи порески обухват су такође до економске политике коју је најавио.

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањену пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит другим средствима и методама, казао је мандатар Вучић.

"Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе. У циљу јачања у првих сто дана интензивираћемо активно на закључењу ангажмана са ММФ и мислим да ће он бити закљчен", рекао је Вучић.

Александар Вучић каже да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и увођење одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Истакао да ће бити успостављена обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима, и да ће томе умногоме допринијети агресивно увођење електронске управе.

Вучић је рекао да локалне самоуправе морају да преузми и већу одговорност за квалитет својих одлука и развој који из њих проистиче, јер сада, у многим општинама, има недомаћинског понашања.

Приватизација јавних предузећа

Мандатар за састав нове владе је пред посланицима најавио да ће већина предузећа у државном власништву бити приватизована, укључујући и "Телеком" и "Eлектропривреду Србије".

Вучић је најавио почетак приватизације "Телекома" у првих 100 дана владе, као и да би у ЕПС до краја сљедеће године могао да уђе мањински партнер. "На тај начин би се повећала вредност ЕПС-а, за случај да се одлучимо да је продамо на берзи, што би могло да се деси 2016. године", рекао је Вучић.

Када су у питању "Жељезнице Србије", будући премијер је казао да дио предузећа који се бави превозом робе треба приватизовати, али да ће превоз путника остати у државном власништву.

За државно предузеће "Лутрија Србије", Вучић је казао да већ постоје страни партнери који су заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу, од које би се инкасирао добитак од 100 милиона евра.

Говорећи о "Србијагасу", подвукао је да за лоше резултате те компаније није криво само лоше руковођење, већ и објективне околности попуту цјене гаса и ненапативих потраживања.

"Под хитно треба извршити реструктурирање Србијагаса како би могла да постане профитабилна компанија", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, РТБ "Бор" је највриједнија компанија у источној Србији, али има проблем лошег менаџемта.

До средине године требало би да почне приватизација "Дунав осигурања", као и почетак рјешавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године, рекао је Вучић.

Најавио је и завршетак реструктурирања 153 друшттвена предузећа као и разрјешење ситуације у "Жељезари Смедерево" и компанији "Симпо", чије је пословање оцјенио као "неодрживо".

Вучић је изјавио да ће пројекат "Београд на води" подићи грађевинску индустрију у цјелој Србији и поручио да ће тај пројекат моћи да се изјалови само ако га сами упропастимо нерадом, корупцијом или погрешним и намерним лошим чињењем.

Вучић је рекао и да ће грађани Србије ускоро моћи да виде како ће изгледати некадашња зграда Геозавода у Београду, коју инвеститори из Уједињених Арапских Емирата реновирају, а која ће служити као "показна соба" за "Београд на води".

Вучић је, такође, рекао да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не кредита, и најавио да ће у року од четири године бити завршен ауто-пут Београд-Црна Гора од 270 километара.

"То би за нас био недвосмислено велики успех и огроман резултат", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Образовање на првом мјесту

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом мјесту, рекао је пред посланицима Вучић, додајући да је "знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију".

Због таквог система образовања, који је означио као "систем прошлости", Вучић је упозорио да нам деца излазе из школе неспремна за свијет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

Највећи број занимања којима се људи баве раније није постојао, додао је, те због тога стално учење и професионално усавршавање постаје обавеза. "Нико не може очекивати да образовање буде једносмерна улица", оценио је, указујући да је школама потребна већа анатомија у раду, наставницима такође.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити "укинуте" неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањајна оцена и давања испита без учења.

"Велики број вуковаца није похвала", сматра Вучић

И у домену високог образовања биће реформи, како би се високшколским установама вратио квалитет, а факултетима системом акредитација вратили стручњаци, додао је Вучић.

Мандатар за састав нове је најавио да ће у овој години бити израђена Национална стратегија за младе у периоду од 2015. до 2025. године са акционом планом за њено спровођење у складу са иницијативама и оквиром омладинске политике на нивоу Европске уније.

Рекао је да ће приликом израде овог стратешког документа, нагласак бити стављен на смањење назапослености, подстицање предузетништва И самозапошљавања, уз одговарајуће олакшице и финансијску подршку почетницима.

Он је истакао да је неопходно улагати у младе, стварати им услове за одговарајући посао, становање ван родитељског дома и заснивање породице.

Знање највећи капитал

Мандатар за састав владе Александар Вучић значајан дио експозеа посветио је потреби реафирмације основних вриједности, јер су, рекао је, само у другачијем вриједносном систему могући опоравак економије и модернизација Србије.

"Навикли смо да се жалимо од ујутру и чекамо да нам нешто падне с неба" – то је модел понашања грађана у друштву у којем је власт водила политику популизма и преваре и доносила одлуке срачунате на то да политичари буду омиљени и вољени.

Децу морамо учити да се све постиже пре свега радом: "Иницијатива, индивидуалност и идеје су вредности које морамо стимулисати", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ владе да предност у овој земљи добију они који могу радом да поправе свој положај и да радом допринесу друштву, а не партијском књижицом. За то је, како је нагласио, неопходна промена менталитета и размишљања грађана.

"Знање је највећи капитал, а држава ће подржати оне који покажу иницијативу, знање и идеје. Желимо да помогнемо младима да приуште себи дом", поручио је Вучић.

Мандатар за састав владе Србије је подвукао да жели да покаже да је ова влада способна и здрава да створи услове за бољи живот. Кључне речи за то биће, како каже, промене и модернизација.

"Модернизација ће бити кључна реч наредне деценије, без обзира да ли је реч о односу са ЕУ, здравству или економији. Није довољан само економски опоравак ако изостане културни, друштвени", навео је мандатар.

Вучић је, наводећи да је спреман да прихвати сав терет реформи, цитирао некадашњег британског премијера Тонија Блера: "Немам страх од модернизације. Једини страх имам од могућности да у будућности не буду спроведене реформе".

Истичући да му је жеља да Србија својим развојем у наредним годинама постане лидер региона, додао је да је прво обећање нове владе да ће радити одговорно и поштено.

"Ово је моје прво обећање вама. Све док сам председник владе делаћемо одговорно и поштено. Нећемо тросити више него што имамо, борићемо се против лоповлука и организованог криминала", поручио је Вучић.

Ефикасније судство циљ реформе правосуђа

Мандатар је рекао да је циљ реформе правосуђа стварање услова за ефикасно вођење судског поступка, јачање капацитета носилаца правосудних функција, као и јачање државних органа који учествују у борби против организованог криминала и корупције.

Вучић је истакао да ће бити спроведене темељне промене како би се решили постојећи проблеми у српском правосуђу и уједначила судска пракса.

"У ту сврху биће организовано сертификационо тело и као обавезујуће увешће се објављивање судских облика у свеобухватним и лакодоступним електронским базама заједно са прописима и судским статистикама", рекао је Вучић.

Увођење нових и усавршавање постојећих правосудних професија, како је рекао, биће један од приоритета деловања Министарства правде, додавши да је примена Закона о јавном бележништву, у септембру, повећати правну сигурност и ефикасност у обављању правних послова.

"Суд треба растеретити свих пратећих послова како би његов апсолутни приоритет постало суђење у којима ће грађани у разумном року доћи до судске одлуке", рекао је Вучић и оцено да је унапређење стручности носилаца и помоћника правосудних функција предуслов успешног правосуђа.

Када је реч о улози правосуђа у борби против корупције Вучић је истакао да је пред новом владом првенствено велики пројекат осавремењивања кривично-правног система.

Медијски закони до лета

Вучић је најавио да ће до лета бити донет сет медијских закона са циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана.

"Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију – информисање је слободно", рекао је Вучић у Скупштини.

Навео је да ће и област јавних сервиса бити уређена тако да функционишу по највишим стандардима и да буду "локомотива слободног новинарства" али и да више него сада емитују културне и образовне програме.

"Желимо да омогућимо истинску самосталност јавним сервисима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу "слободно да крстаре и истражују шта год пожеле без било какве бојазни".

Пет успеха претходне владе

Александар Вучић је оценио да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у ЕУ, разговоре о нормализацији односа са Приштином.

"Први пут Србијом владају они које је народ изабрао, а не тајкуни, и тако ће бити убудуће", поручио је Вучић.

Други успех, рекао је Вучић, јесте борба против организованог кирминала и корупције, за шта је услов био доношење Закона о јавним набавкама, чији се резултати данас виде.

Према његовим речима трећи успех претходне владе јесте почетак преговора о чланству у ЕУ.

Вучић је оценио да ЕУ није идеална заједница, али да је то најбоље место у којем у овом тренутку Србија може да буде, додавши да ће преговори са том заједницом бити настављени у доброј мери и да ће до краја мандата нове владе они бити приведени крају.

"Ако будемо вредно радили верујем да Србија до краја ове деценије може да постане члан ЕУ", рекао је Вучић.

Почетак процеса нормализације односа са Приштином представља четврти успех претходне владе, оценио Вучић, и нагласио да ће лично заступати Србију у преговорима са Приштином, али и у преговорима са ЕУ.

Наша пета победа, додао је Вучић, јесте што се Србији поново верује у иностранству и што смо повратили међународни кредибилитет, и зато што знају да ћемо да урадимо оно што кажемо.

Порука министрима

На крају излагања, Вучић је поручио будућим министрима да раде у корист грађана, јер "нису у питању само наши већ и животи будућих генерација".

"Надам се да ћемо за четири године стајати у овој сали и бити поносни на оно што смо урадили", рекао је будући премијер и поновио имена будућих министара.

Образлажући предлог министара, Вучић им је поручио да од данас имају изузетну прилику и част да служе својој земљи, али да та част носи и одговорност, нарочито у ситуацији у којој се земља налази, а у којој је, што се видело из експозеа, "влади намењено да помера планине".

"Чланови мог кабинета мораће да се усагласе, да знају да раде заједно, нема више феуда политичких странака, готово је с том праксом", навео је Вучић.

Министри ће сваких шест месеци морати да подносе извештај о свом раду, најавио је Вучић и додао да неће бити велике буке у случају реконструкције, јер ће се за оне који не раде добро наћи друго, боље решење.Оставите одговор