Експлодирао гасовод за Израел и Јордан

Гасовод којим се гас из Египта транспортује у Израел и Јордан експлодирао је јутрос, рекли су египатски безбједносни извори, наводећи да се ради о саботажи, како су пренијели израелски медији. Експлозија се догодила на Синајском полуострву, крај града Ел Ариша, 50 километара од Израела, наводи Асошиејтед прес. За сада нема извештаја о жртвама. То је […]

понедељак, 4 јула, 2011 / 14:12

Гасовод којим се гас из Египта транспортује у Израел и Јордан експлодирао је јутрос, рекли су египатски безбједносни извори, наводећи да се ради о саботажи, како су пренијели израелски медији.

Експлозија се догодила на Синајском полуострву, крај града Ел Ариша, 50 километара од Израела, наводи Асошиејтед прес. За сада нема извештаја о жртвама.

То је трећа експлозија од фебруара на гасоводу којим се снабдевају Израел и Јордан, локалне фабрике цемента и електричне централе.

Безбедносни извори су навели да су људи наоружани машинкама на малом камиону приморали чуваре гасовода да оду и потом подметнули експлозив.

"Ми за сада немамо довољно информација, али у принципу експлозија се догодила на исти начин као и две претходне", један други безбједносни извор је рекао Ројтерсу.

Компанија природног гаса којој припада гасовод га је затворила после експлозије. Очевици кажу да се експлозија чула кроз пустињу, да је уплашила локалне становнике и да су се пламенови ватре могли видјети на даљну.

Претходне експлозије су се догодиле 5. фебруара и 27. априла, након чега је гасовод недељема био затворен, а још један покушај да се то постигне пропао је у марту. Припадници бедуинских племена одговорни су за експлозију у фебруару и за покушај саботаже пре годину дана.

Гасоводом руководи Гаско (Гасцо) египатска компанија за транспорт гаса. Египатски споразум с Израелом о извозу гас предмет је многих контроверзи и годинама је изазивао протесте.

Недавно су збачени египатски председник Хосни Мубарак и званичници његовог режима оптужени су за корупцију, укључујући продају гаса Израелу. Они су оптужени да су продавали гас Израелу и земљама Европе испод тржишне цијене.