Експерти за безбједност: Ал Завахири наследник Бин Ладена?

Истог дана када је објављена вијест о смрти Осаме Бин Ладене, питање његовог наследника у Ал Каиди већ је предмет пажње стручњака за тероризам. Званичници америчких обавјештајних служби сматрају да ће се терористичка мрежа Ал Каиде тешко опоравити после смрти њеног вође. Према њиховим процјенама, Бин Ладенов блиски сарадник Ајман ал Завахири није фигура која […]

понедељак, мај 2, 2011 / 18:52

Истог дана када је објављена вијест о смрти Осаме Бин Ладене, питање његовог наследника у Ал Каиди већ је предмет пажње стручњака за тероризам.

Званичници америчких обавјештајних служби сматрају да ће се терористичка мрежа Ал Каиде тешко опоравити после смрти њеног вође.

Према њиховим процјенама, Бин Ладенов блиски сарадник Ајман ал Завахири није фигура која посједује харизму којом је Осама Бин Ладен држао на окупу резличите фракције Ал Каиде.

Без готово митске фигуре Бин Ладена, Ал Каида може ослабити и подијелити се, оцјењују стручњаци из обавјештајних кругова.

Ипак, они указују да хи Ал Завахири који је био близак сарадник Бин Ладена и једна од кључних особа за оперативу и организацију, могао да има велики утицај у даљим активностима терористичке мреже.

Он се упознао са Бин Ладеном у Авганистану током борбе против совјетских власти 1980-их. Од тада је био десна рука Бин Ладена и један од главних идеолога тероризма.

Родом Египћанин, Ал Завахири је од младих дана дана био укључен у исламски екстремизам. После убиства предсједника Египта Енвера Ал Садата провео је неколико година у затвору, као и стотине других исламских екстремиста, а потом се као хирург придружио борцима у Авганистану гдје је боравио више пута, када је и упознао Бин Ладена и придружио му се.

Ал Завахири је имао велику улогу у планирању напада 11. септембра 2011. и многих других, а често се после инвазије на Авганистан појављивао на видео записима и упућивао поруке организације када се Бин Ладен крио.

Сама организација Ал Каида је, према ријечима стручњака, у константном бијегу и прегруписавању дуж нестабилног планинског региона на граници Авганистана и Пакистана.

Огранак Ал Каиде у Јемену намеће се као најјачи дио организације у последњих неколико година. Огранци су такође јаки у Ираку и Алжиру.

Ипак, стручњаци сматрају да је и до сада Ал Каида показала велику способност да се трансформише и прилагоди новонасталим околностима које јој не одговарају.

Губитак Бин Ладена ипак ће, како оцјењују стручњаци, бити велики губитак за организацију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *