Експерт: Арафат сигурно отрован радиоактивним полонијумом

Професор Дејвид Баркли, британски форензички научник, изјавио је да су налази тестова узорака узетих с посмртних остатака Јасера Арафата потврдили раније резултате трагова тjелесних течности на његовом доњем вешу, четкици за зубе и одjећи, у којима је нађен радиокативни полонијум. „По мом мишљењу, апсолутно је сигурно да је узрок његове смрти тровање полонијумом”, рекао је […]

среда, 6 новембра, 2013 / 23:46

Професор Дејвид Баркли, британски форензички научник, изјавио је да су налази тестова узорака узетих с посмртних остатака Јасера Арафата потврдили раније резултате трагова тjелесних течности на његовом доњем вешу, четкици за зубе и одjећи, у којима је нађен радиокативни полонијум.

„По мом мишљењу, апсолутно је сигурно да је узрок његове смрти тровање полонијумом”, рекао је Баркли Ројтерсу након што је Арафатова удовица изјавила да је њен супруг отрован.

Ескперт је прецизирао: „Нивои присутни на њему били су довољни да изазову смрт”.

Он је, такође, рекао да је тип полонијума откривен на Арафатовом тијелу морао бити произведен у нуклеарном реактору.

Иако су многе земље могле бити извор, неко из његове непосредне пратње сигурно је убацио мајушну дозу смртоносног изотопа, вјероватно у облику прашка у његово пиће, храну, очне капи или пасту за зубе, додао је он.

„Оно сто имамо је необорив доказ – ствар која је изазвала његову болест и дата му је из зле намјере”, закључио је Баркли.