Eкономско окружење утицало на пад индустријске производње

Интензивирање неповољних економских прилика у међународном економском окружењу у првој половини ове године изразито негативно се одразило на индустријску производњу у БиХ чији је обим у посматраном периоду смањен за 6,7 одсто у односу на исти период прошле године, наведено је у извјештају Дирекције за економско планирање БиХ. Главни разлог смањења индустријске производње је слабљење […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 16:19

Интензивирање неповољних економских прилика у међународном економском окружењу у првој половини ове године изразито негативно се одразило на индустријску производњу у БиХ чији је обим у посматраном периоду смањен за 6,7 одсто у односу на исти период прошле године, наведено је у извјештају Дирекције за економско планирање БиХ.

Главни разлог смањења индустријске производње је слабљење извозне тражње што је резултирало смањењем извоза и самим тим падом производње у прерађивачкој индустрији у БиХ од преко седам одсто у односу на исти период претходне године.

Осим тога, сектори рударства и производње електричне енергије, који су детерминисани домаћом тражњом такође биљеже смањење производње у односу на претходну годину.

Пад производње у сектору рударства у првом полугодишту ове године износио је два одсто, док је у сектору за производњу електричне енергије забиљежено смањење производње од око шест одсто у односу на исти период претходне године.

Међутим, иако је укупна производња електричне енергије у БиХ у првом полугодишту ове године мања у односу на исти период претходне године, потребно је истаћи да је током априла и маја регистровано повећање производње у односу на претходну годину, констатује се у извјештају.

Посматрано по ентитетима, пад индустријске производње у првом полугодишту ове године износио је шест одсто у ФБиХ, док је у РС регистрован пад од 4,2 одсто у односу на исти период претходне године.

Структура радне снаге у БиХ се током маја и јуна није битније мијењала и даље је присутан раст броја незапослених лица, док је број запослених у БиХ у мају ове године стагнирао и износио је 691.600 лица.

Упркос сезонском запошљавању, број незапослених у БиХ у јуну ове године од 538.000 се и даље увећава, а административна стопа незапослености је 43,7 одсто.

"Битно је напоменути да је по први пут у јуну од почетка ове године заустављен тренд смањења броја запослених лица", наводи се у саопштењу Дирекције за економско планирање.