11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

Економски нобеловац тврди: Биткоин је у минусу, немојте се кладити на криптовалуте

Нобеловац Нуријел Рубини, најпознатији по тачном предвиђању велике финансијске кризе, због чега је и зарадио надимак "доктор Пропаст”, оштро је критиковао биткоин и његов утицај на животну средину, у ауторском тексту објављеном у Фајненшел Тајмсу.

понедељак, 15 фебруара, 2021 / 18:04

"Будући да је основна вриједност биткоина нула и била би негативна када би се примијенио одговарајући порез на његову производњу која изазива масовно загађење животне средине, предвиђам да ће тренутни балон на крају пући, а све ће завршити као још једна пропаст", написао је Рубини.

Нуријел Рубини, професор економије на Стерн бизнис школи Универзитета у Њујорку, већ дуго је критичар криптовалута, често називајући ову дигиталну имовину "шиткоин". Више пута је тврдио да биткоин уопште не би требало називати валутом.

Професор економије вјерује да биткоин "није обрачунска јединица", "није скалабилно средство плаћања" и "није стабилно складиште вриједности". Умјесто тога тврди да је то шема пумпања и пражњења, гдје страх од промашаја наводи инвеститоре да спекулишу о све већем балону.

Још горе, Рубини каже да рударење и обрада криптовалута штети животној средини. По том питању постоје докази који поткрепљују његове тврдње.

Према тренутним процјенама, на рударење биткоина сваке године троши се иста количина енергије као што ју је потрошила цијела Холандија 2019. године, показују подаци Универзитета у Кембриџу и Међународне агенције за енергију.

Студија са Харварда из 2020. године такође је открила да, иако рударење криптовалута не "сагоријева планету", постоји "сценарио у коме би сваки створени износ криптовалуте од 1 долара био одговоран за здравствену и климатску штету од 66 центи".

Рубинијеви ставови су у супротности са ставовима растуће групе "биткоин бикова".

Након што је Џим Крејмер, чувени водитељ ЦНБЦ-а, рекао да вјерује да је "скоро неодговорно” да компаније не посједују биткоине, Рубини је кренуо у напад.

Он је домаћина "Лудог новца" назвао "тоталним идиотом" и "лидером навијача" који је газио "с – т новчиће" у твиту у којем је прозвао бившег менаџера хеџ фонда због непрепознавања хипотекарне кризе из 2008. године и подршке ономе што он сматра балоном на тржишту криптовалута.

"Ризични, нестабилни биткоини не припадају портфељу озбиљних институционалних инвеститора. Многи од његових подржавалаца су наивци којима манипулише војска инсајдера и продаваца змијског уља”, рекао је Рубини.

"Илон Маск и Мајкл Сејлор могу да уложе своју кућу кладећи се на биткоин. То не значи да би и ви требало да урадите исто", додао је.