Економији планете у глави фали даска, цигла, или БРИК?

Неформалној осовини БРИК, коју чине Бразил, Русија, Индија и Кина, по многим процјенама придружиће се и Индонезија. Аналитичари банке Морган Стенли сматрају да се четворка најдинамичније развијајућих земаља, коју је Голдман Сакс 2001. крстио скраћеницом БРИК, може претворити у петорку са новим именом БРИИК, јер агенција Блумберг предвиђа да ће се четворки придружити Индонезија. Приредио: […]

среда, септембар 30, 2009 / 19:17

Неформалној осовини БРИК, коју чине Бразил, Русија, Индија и Кина, по многим процјенама придружиће се и Индонезија. Аналитичари банке Морган Стенли сматрају да се четворка најдинамичније развијајућих земаља, коју је Голдман Сакс 2001. крстио скраћеницом БРИК, може претворити у петорку са новим именом БРИИК, јер агенција Блумберг предвиђа да ће се четворки придружити Индонезија.

Приредио: Новак Трифуновић

Знакова оздрављења свјетске економије нема. Такву неутјешну прогнозу дали су аналитичари Свјетске банке. По њиховој рачуници, свјетски бруто друштвени производ (БДП) ће ове године пасти за 2,9 одсто умјесто очекиваних 1,7 процената.

За 16 земаља еврозоне прогноза смањења обима БДП промијењена је са 2,7 на 4,5 процената. У САД Свјетска банка очекује пад економије за 3 процента, што је за четвртину више од прогнозираних показатеља. У Јапану смањење БДП може износити 6,8 одсто, то јест, трећину више него што се очекивало у марту ове године. По мишљењу аналитичара друге ауторитетне структуре, прије свега Голдман Сакса, будућност свјетске економије сада зависи од земаља чланица неформалног клуба БРИК, које су недавно у Јекатеринбургу одржале први самит.

Шеф одјељења за глобална економска истраживања компаније Голдман Сакс Џим О’Нил, који је 2001. и смислио скраћени назив БРИК, написао је чланак за лондонски Тајмс, посвећен будућности те међудржавне творевине. По његовој оцјени, 2009. и 2010. цјелокупни раст свјетског БДП ће обезбјеђивати те земље.

На њихов удио већ отпада 15 процената свјетског БДП, а удио САД у њему је више од половине. Кина је већ претекла Њемачку и припрема се да идуће године претекне Јапан. БДП осталих је већ већи од канадског, или ће га претећи у најскорије вријеме

– На њихов удио већ отпада 15 процената свјетског БДП, а удио САД у њему је више од половине. Кина је већ претекла Њемачку и припрема се да идуће године претекне Јапан. БДП осталих је већ већи од канадског, или ће га претећи у најскорије вријеме – констатује Џим О’Нил. Многи питају, пише аналитичар Голдман Сакса, није ли се промијенила прогноза и у погледу тога да ће земље БРИК по укупном БДП претећи велику седморку до 2040. године. По његовим ријечима, тај се термин може преиспитати у супротном правцу – по последњим оцјенама, Кина ће достићи ниво САД до 2027, што ће значити да ће се БРИК и седморка фактички изједначити. О’Нил такође примећује и то да су од 2001. Русија, Кина и Индија исказале кудикамо већи раст него што се тада предвиђало. Сем тога, већина земаља БРИК подноси кризу кудикамо боље од развијених земаља, сматра О’Нил.

Осврћући се на сваку од четири привреде, којима фактички предстоји да спасавају светску економију, аутор чланка наглашава, да је нарочито важно то што кризу добро подносе Индија и Кина, земље са највећим бројем становника. У случају Индије консензус – прогнозе за 2009. и 2010. указују да ће њена економија расти скоро 6 процената годишње, то јест, двоструко брже него у време такозваних индијских деценија, примјећује аналитичар. Уз то, Индија је у резултату последњих парламентарних избора изабрала стабилнију коалициону владу, којој ће бити једноставније да спроводи економске реформе.

За Кину, по мишљењу О’Нила, криза је и добродошла јер, спознавши да данима раста који се ситуира значајним извозом долази крај, руководство те земље је активно прибегло буџетском и финансијском стимулисању економије и озбиљним социјалним реформама.

-У резултату ми прогнозирамо да ће БДП Кине ове године свеједно бити већи од 8 одсто, без обзира на слабљење извоза. Ми такође претпостављамо да ће 2010. унутрашња тражња у Кини порасти за више од 12 процената, што ће омогућити да се повећа њен БДП за више од 10 одсто. Сасвим је вјероватно да ће економија обе земље (Индије и Кине) касније више година заредом расти скоро 10 процената годишње, и то истовремено – наводи се у чланку.

Русија је у извјештају експерта Голдман Сакса, представљена као најслабија карика БРИК јер превише зависи од нафте. Међутим, увјерен је О’Нил, цијене црног злата које у последње вријеме расту представљају залог да ће економија Русије поново почети расти. По његовој оцјени, да би Русија оправдала мјесто у БРИК, потребно је да раст њене економије буде просјечно између 3 и 4 одсто. За сада, према рачуници Светске банке, Русија је једина земља у групи БРИК са негативним растом БДП. Раније су експерти банке предвиђали да ће пад руске економије у 2009. износити 4,5 а сада се већ оперише са 7,5 одсто.

Нагласимо да се послије преиспитивања прогноза Свјетске банке у односу на динамику смањења руске економије у 2009. и раста у 2010. практично подударила са прогнозом Министарства за економски развој Русије, које предвиђа пад руске економије по резултатима ове године за 6,3 до 8 процената и раст за 2,8 до 3,8 процената у 2010. ММФ, међутим, очекује пад руског БДП у 2009. за 6,5 одсто, Организација за економску сарадњу и развој за 5,6 а Европска банка за реконструкцију и развој за 7,5 процената. Највећи оптимиста данас је Европска комисија, према чијој прогнози ће пад БДП у Русији износити свега 3,8 одсто.

Аналитичари Свјетске банке долазе до закључка који кореспондира са рачуницом Голдман Сакса: смањење економија развијених земаља могу компензовати земље у развоју

Аналитичари Свјетске банке долазе до закључка који кореспондира са рачуницом Голдман Сакса: смањење економија развијених земаља могу компензовати земље у развоју.

– Оне треба да постану покретачка снага економског оздрављења уз услов да повећају унутрашње инвестиције и да имају међународну подршку, поред осталог у виду обнављања линија међународних кредита – изјавио је у интервјуу Ројтерсу главни економиста Свјетске банке Џастин Лин. Истина, у њиховим прилазима постоје и суштинске разлике: експерти Голдман Сакса не плаше се да говоре о томе да земље БРИК треба да добију значајније представништво у свјетским финансијским структурама.

– Као што је било јасно већ 2001, те земље, чланице БРИК, требало је да учествују у управљању свјетском економијом. Чудно је да оне нису ангажоване у обновљеној великој седморци или осморци. Разумије се, структура руководства ММФ и Свјетске банке такође треба да се радикално промијени, имајући у виду улогу БРИК – констатује у свом чланку О’Нил. Говорећи о првом самиту БРИК одржаном у Јекатеринбургу, он наглашава да ће, кад учешће земаља чланица тог клуба у управљању светском економијом буде проширено, њихови сусрети бити кудикамо значајнији од самита велике осморке.

Иако ниједна од тих земаља није способна да уђе у БРИК на основу једнаких услова, у крајњој линији Индонезија, Иран, Нигерија, Турска и Мексико посједују солидни потенцијал, сматрају експерти. Посебно интересовање изазива Иран са својих 80 милиона становника и високим просјечним нивоом образовања

Осврћући се на питање ширења БРИК, Џим О’Нил каже да одјељење на чијем је он челу сваке године прати потенцијалне кандидате, али за сада нема крупних и динамично развијајућих економија међу земљама у развоју. Упоредо с тиме, Голдман Сакс је предложио нови појам Наредних 11 (NEXT 11). Иако ниједна од тих земаља није способна да уђе у БРИК на основу једнаких услова, у крајњој линији Индонезија, Иран, Нигерија, Турска и Мексико посједују солидни потенцијал, сматрају експерти. Посебно интересовање изазива Иран са својих 80 милиона становника и високим просјечним нивоом образовања. У вријеме највеће кризе у Ирану, везане за протесте опозиције поводом предсједничких избора, Махмуд Ахмадинеџад је гостовао на самиту БРИК у Јекатаринбургу, гдје је срдачно дочекан као предсједник своје земље.

– Ако се у Ирану промијени стил руковођења и он почне контактирати са осталим у свијету, биће то крајње корисно не само за њега, него и за Блиски исток у цјелини. А ако се још договори са Индонезијом, резултат може бити сасвим интересантан – сматра О’Нил.Оставите одговор