04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Економија нула: Амбасадорка Шведске у Сарајстану дијели "извјештаје о одрживом пословању"

Није само економија нула, већ и мултиетничност, пошто нам УНДП шаље саопштење пола на енглеском, али само латиницом.

субота, 26 децембра, 2020 / 11:41

Ево и саопштења, свега машински пресловљеног на српско писмо, уз напомену да Шведска на плакатима које спонзорише, уз њено изворно име Свериге, увијек пише искључиво латиницом:

Амбасадорица Шведске у Босни и Херцеговини, Њ.Е. Јоханна Стрöмqуист, и резидентна представница УНДП-а у БиХ, Стелиана Недера, посјетиле су компанију Министрy оф Программинг, једну од побједница Награде за бизнис лидере одрживог развоја 2020.

Том приликом амбасадорица Стрöмqуист уручила је једном од сувласника компаније, Фарису Зачини, њихов први годишњи извјештај о одрживом пословању.

Свим фирмама које су биле финалисти Награде за бизнис лидере одрживог развоја 2020 данас су уручени њихови извјештаји о одрживом пословању. На овај начин се промовира важност нефинансијског извјештавања фирми у домену одрживог развоја.

Извјештаји су креирани на основу пријава тих компанија за Награду за бизнис лидере одрживог развоја, а сама пријава је базирана на изворној методологији коју је развио еминентни стручњак проф. др. Вјекослав Домљан, ректор на Сарајево Сциенце анд Тецхнологy Сцхоол, један од најугледнијих економиста у БиХ. Методологија се темељи на Глобал Репортинг Инитиативе (ГРИ) стандардима. ГРИ је најприхваћенији свјетски оквир за извјештавање о одрживости.

Одговори које су фирме доставиле кроз пријаву послужили су као основа за извјештај о стању проведбе Циљева одрживог развоја (СДГс) на нивоу компаније. Многа подузећа схваћају друштвено одговорно пословање као алат који ће им помоћи у изградњи бољег угледа, јер уз негативности сагледава нове могућности пословања.

Кроз пројект "Подршка припреме за имплементацију Циљева одрживог развоја (СДГс) и ангажирање приватног сектора", којег финансира Шведска, а имплементира Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП у БиХ), креиран је и први блуепринт за прављење годишњег извјештаја о одрживом пословању у Босни и Херцеговини. Овај урнек доступан је свим заинтересираним фирмама које га могу преузети са портала замисли2030.ба. Заинтересиране компаније могу користити доступни урнек за сопствени извјештај пратећи установљену методологију. Ово је нарочито битно за плански приступ одрживом развоју и мјерењу развоја.

"Пандемија ЦОВИД-19 показала је, више него икада, колико су наша друштва рањива, а такођер је подцртала потребу за отпорношћу, створила огромне изазове и нагласила важност боље изградње за будућност на одржив начин. Проведба Циљева одрживог развоја осигурава да устрајемо на добром путу у будућности. Како бисмо пратили колико напредујемо, од изузетне је важности да водимо рачуна о свом учинку кроз одговарајуће извјештавање и праћење на различитим нивоима. Из тог разлога, врло сам задовољна што је Шведска, кроз овај пројекат, осигурала да приватни сектор у Босни и Херцеговини заузме партиципативни приступ у проведби Циљева одрживог развоја кроз одговарајуће извјештавање и комуникацију о својим акцијама", изјавила је Јоханна Стрöмqуист, амбасадорица Шведске у БиХ.

Овај облик извјештавања је тренд у развијеним земљама те чак 96% од 250 највећих свјетских компанија (Г250) припрема сопствени годишњи извјештај о одрживом пословању. Такођер, 72% компанија из Г250 групе своје пословање повезује са Циљевима одрживог развоја. У Босни и Херцеговини тек неколико компанија прати овај свјетски тренд.

"Циљеви одрживог развоја су фундамент на којем се гради боља будућност и за компаније, али и за ширу заједницу. Стога нам је драго да је баш Министрy оф Программинг награђен и препознат као компанија која је примјер одрживог пословања у Босни и Херцеговини. Наша стратегија ће и даље бити фокусирана на Циљеве одрживог развоја кроз прављење нових производа који адресирају специфичне циљеве, али и грађење бољег радног окружења за наше упослене и многе друге иницијативе. За нас су Циљеви одрживог развоја права инспирација и надамо се да ће и друге компаније препознати значај и потенцијал истих", казао је Фарис Зачина, сувласник компаније Министрy оф Программинг.

Од идуће године, ово мјерење ће се радити и у БиХ, првенствено ради праћења извјештавања о проведби Оквира за реализацију Циљева одрживог развоја у БиХ. Мјерење ће у будућности вршити надлежне бх. институције.

"Циљеви одрживог развоја пружају план акције за суочавање са највећим свјетским изазовима, а тиме и оквир за одржива рјешења. Приватни сектор је битан дио ових рјешења, а све више и више компанија препознаје Циљеве одрживог развоја као полуге за иновације, раст и конкурентније пословање. Без обзира колико велике или мале биле, и без обзира на то којој области пословања припадају, све компаније могу дати свој допринос Циљевима одрживог развоја. Транспарентност убрзано постаје нова парадигма пословања. Кроз боље извјештавање, организације могу разумјети, комуницирати и боље управљати својим доприносом Циљевима одрживог развоја", нагласила је Стелиана Недера, резидентна представница УНДП-а у БиХ.

Награда за бизнис лидере одрживог развоја препознаје и наглашава напоре компанија из приватног сектора који се односе на постизање Циљева одрживог развоја у БиХ и мотивира предузетнике да креирају своје пословне моделе у складу са Циљевима одрживог развоја.

Фокус овогодишње Награде за бизнис лидере одрживог развоја у БиХ био је на стварању квалитетних радних мјеста и заштити околиша, а у финални одабир су ушле 23 компаније од укупно пристиглих 106 пријава које је поднијела 71 компанија.

Управо те 23 компаније су данас добиле своје прве годишње извјештаје о одрживом пословању.Оставите одговор