Еколошка катастрофа: Црвени муљ трује Дунав

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да ће сjеверни зид резервоара фабрике за прераду алуминијума на западу Мађарске, из којег је у понедељак исцурiо хемијски отпад, вјероватно, попустити и да би могло да дође до новог изливања отпада који је гушћег састава од претходног. Премијер је истакао да је у селу Колотар, из којег […]

субота, октобар 9, 2010 / 18:44

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да ће сjеверни зид резервоара фабрике за прераду алуминијума на западу Мађарске, из којег је у понедељак исцурiо хемијски отпад, вјероватно, попустити и да би могло да дође до новог изливања отпада који је гушћег састава од претходног.

Премијер је истакао да је у селу Колотар, из којег је јутрос евакуисано становништво, у току изградња бране, док су становници оближњег мјеста Девечера, који би, такође, могли да буду евакуисани у наредних неколико сати, засад, безбједни.
"Министар унутрашњих послова нас је синоћ обавијестио да су се појавиле пукотине на сјеверном зиду резервоара, чији се угао урушио, па ће се и читав зид, вјероватно, срушити", изјавио је Орбан у западном граду Ајка.
Он је казао да би тако могло да се излије још 500.000 кубних метара црвеног отровног муља, а да би ова супстанца била гушћа од корозивне материје која се у количини од око милион кубних метара претходно излила и стигла до околних села.
Премијер је нагласио да је изливање токсичног отпада могло да се спријечи и да ће се применити најстроже мјере како се ништа слично не би поновило.
Портпарол Управе за сузбијање катастрофа Тибор Добсон рекао је да ће око 3.000 становника из угрожених делова Девечера морати да напусти своје домове ако бране постављене око резервоара попусте, јавила је мађарска агенција МТИ.
Он је додао да би становништво требало да буде у приправности како би могло да се евакуише у безбједне дијелове града.
Стручне екипе тренутно граде брану како би заштитиле Колотар у случају да поново дође до изливања токсичног отпада из резервоара.
Брана дужине 400 метара и висине до пет метара требало би да буде изграђена до понедељка како би се заштитиле куће до којих отровне материје још нису дошле.
У Колотару се, поред премијера, налазе и мађарски министар одбране Чаба Хенде, шеф полиције Јозеф Хатала и шеф Управе за сузбијање катастрофа Ђорђ Баконди.
Број жртава у овој еколошкој катастрофи повећан је јуче на седам, док је најмање 150 особа задобило опекотине.
Црвени токсични муљ је уништио потоке и реке у близини мјеста изливања и прије два дана доспио у Дунав, а сада се креће низводно ка суседним државама кроз које ова река протиче – Хрватској (РСК – Источна Славонија), Србији и Румунији.
Међународна организација за заштиту животне средине "Гринпис" јуче је саопштила да би муљ могао да изазове теже посљедице него што се првобитно претпостављало, с обзиром на "изузетно висок" ниво арсена и живе.Оставите одговор