Екологија на умору: Јапанци поново лове китове!

Јапанска влада саопштила је да ће сљедеће године обновити контроверзни програм лова на китове на Антарктику. Ова одлука објављена је упркос противљењу Међународне комисије за лов на китове, која је јуче саопштила да је програм илегалан зато што суштински није научне природе. Комисија је затражила да програм буде обустављен. Секретар јапанске владе Јошихиде Суга изјавио […]

петак, 19 септембра, 2014 / 15:37

Јапанска влада саопштила је да ће сљедеће године обновити контроверзни програм лова на китове на Антарктику.

Ова одлука објављена је упркос противљењу Међународне комисије за лов на китове, која је јуче саопштила да је програм илегалан зато што суштински није научне природе.

Комисија је затражила да програм буде обустављен.

Секретар јапанске владе Јошихиде Суга изјавио је да је саопштење Комисије "за жаљење", пренио је Би-Би-Си.

Јапан и даље практикује годишњи лов на китове у сврху научних истраживања, али се месо од ухваћених животиња продаје на домаћем тржишту.

Чланови Међународне комисије за лов на китове усвојили су на састанку у Словенији необавезујућу резолуцију са 35 гласова "за и 20 "против".

Међународни суд правде оцијенио је раније ове године да јапански лов на китове не испуњава критеријуме научне активности.

Јапанци су веома осјетљиви на своје право да се хране морским плодовима, у шта убрајају и китове од којих су неки критично угрожене врсте.0 КОМЕНТАРА