Еко систем Дрине се уништава безобзирно

Еко-систем ријеке Дрине уништава се усљед неконтролисане експлоатације шљунка и пијеска, крчењем и уништавањем шумског појаса, преграђивањем канала и отока, прављењем дивљих депонија по завршетку посла и једног „тотално немарног односа према непроцјењивом богатству које дају ријеке“, рекла је Снежана Јагодић-Вујић, координатор Савеза еколошких снага Бијељина.  Најављујући одржавање округлог стола поводом Свјетског дана вода – […]

петак, март 18, 2011 / 19:54

Еко-систем ријеке Дрине уништава се усљед неконтролисане експлоатације шљунка и пијеска, крчењем и уништавањем шумског појаса, преграђивањем канала и отока, прављењем дивљих депонија по завршетку посла и једног „тотално немарног односа према непроцјењивом богатству које дају ријеке“, рекла је Снежана Јагодић-Вујић, координатор Савеза еколошких снага Бијељина.

 Најављујући одржавање округлог стола поводом Свјетског дана вода – 22. марта, она је истакла да општина Бијељина почива на систему двије ријеке, канала, отока и старача који доприносе просперитету и бољитку живота.

"Један од основних циљева еколошких организација као и свих еколошко освешћених грађана је да живимо у чистој и здравој животној средини и да пијемо чисту и здраву воду. Нажалост, таквих грађана је мали број, а много већи је оних који директно доприносе загађењу водног система регије и уништавању еко-система обје ријеке – Саве и Дрине", рекла је Срни Јагодић-Вујић.

Према њеним ријечима, појединци (власници фирми) остварују ненормалну добит у сарадњи са надлежним органима који им и издају дозволе за претварање пољопривредног и водног земљишта у шљункаре, доводећи остале становнике локалне заједнице у опасност од неконтролисаних поплава пропраћених великом количином отпада и уништењем комплетног еко-система у кругу од пола километра око сепарације.

Говорећи о округлом столу поводом Свјетског дана вода, она је истакла да би тај скуп требало да да одговоре на улогу људског фактора у елементарним и еколошким катастрофама и на примјере лоше праксе у управљању водама.

Исто тако, додала је Јагодић Вујић, на округлом столу биће дат преглед стања у области вода ријечног слива ријеке Саве, воде као фактора одрживог опстанка урбане заједнице али и дат одговор на то каква се вода данас пије.

Она је напоменула да је улога медија у превазилажењу проблема насталих елементарним и еколошким катастрофама била од великог значаја те да ће на скупу бити ријечи и о улози локалне заједнице у превазилажењу елементарних и еколошких катастрофа, а биће постављена и изложба фотографија о теми "Вода за градове – одговори на урбане изазове".

Она је додала да је овогодишња активност пријављена на међународном нивоу под поменутим радним називом и подржана је и могућношћу кориштења међународног логоса и информативно-пропагандног материјала те ће као таква бити јавно презентована у систему информисања УНЕП-а.

Округли сто биће организован 22. марта у 17.00 часова под слоганом “Вода за градове – одговори на урбане изазове“ у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *