Екмечић: Република Српска је показала виталност

БЕОГРАД – Академик Милорад Екмечић сматра да је Република Српска доказала виталност и да "само политички безобразлук у Сарајеву, Анкари и Вашингтону" може довести у питање њен даљи развој. Екмечић каже да треба имати поуздања у људе који воде РС. "Политика у РС дорасла је историјском задатку који је стајао, и још стоји, пред њом, […]

четвртак, 16 септембра, 2010 / 15:51

БЕОГРАД – Академик Милорад Екмечић сматра да је Република Српска доказала виталност и да "само политички безобразлук у Сарајеву, Анкари и Вашингтону" може довести у питање њен даљи развој.

Екмечић каже да треба имати поуздања у људе који воде РС.

"Политика у РС дорасла је историјском задатку који је стајао, и још стоји, пред њом, без обзира на одређене слабости својствене свим заједницама које је споља разарају", рекао је Екмечић Срни.

Према његовим ријечима, "РС је историјска реалност, основана на етничком праву народа да свој историјску територију уреди као цивилизовану државу".

Екмечић сматра да је једино ова територија сачувана од некада пространог српског земљишта и истиче да се због стратешких интереса великих сила доводи сумњају њена егзистенција.

Некадашњи професор на Филозофском факултету у Сарајеву оцијенио је да је РС доказала виталност и чврсту основу да ради даље на ономе што је постигла у економском, културном и политичком погледу.

Екмечић указује да је Српска, у оквиру планова обнове османлијске традиције, остала мета оних који желе да поново БиХ ставе у основу старих европских и свјетских неспоразума.

"Само политички безобразлук у Сарајеву, Анкари и Вашингтону може доводити у питање њен даљи развој", поручио је Екмечић.

Он је истакао да РС има нешто мање становништва него самостална Словенија, а много више него самостална Црна Гора, те да јој треба само мир да настави учвршћење свог статуса водећег фактора у БиХ.Оставите одговор