Египатски млади кромпир под контролом

Млади кромпир, увезен у БиХ из Египта, под контролом је инспектора и у току су додатне анализе које треба да потврде да је заражен бактеријом ралстонија соланацеарум, опасном за биљни свијет, али не и за људе и животиње, изјавио је данас директор Управе БиХ за заштиту здравља биља Раденко Радовић. Радовић је навео да је […]

четвртак, 12 маја, 2011 / 13:46

Млади кромпир, увезен у БиХ из Египта, под контролом је инспектора и у току су додатне анализе које треба да потврде да је заражен бактеријом ралстонија соланацеарум, опасном за биљни свијет, али не и за људе и животиње, изјавио је данас директор Управе БиХ за заштиту здравља биља Раденко Радовић.

Радовић је навео да је овлаштена лабораторија, првим тестом патогености, установила да је ријеч о овој бактерији.

"Ради се о карантинској бактерији, што значи да она до сада није утврђена у БиХ", објаснио је Радовић.

Он је оцијенио као повољну околност што се ради о зараженом младом меркантилном кромпиру, додајући да би да је у питању сјеменски, опасност од ширења била далеко већа.

"Кад се ова бактерија нађе у земљишту, врло тешко се може искоријенити", упозорио је Радовић.

Понављајући да се не ради о бактерији опасној за здравље људи и животиња, он је истакао да овај потенцијални патоген може да изазове велике штете на усјевима кромпира, али и бројним другим биљкама – парадајзу, дувану, неким врстама цвијећа.

"Фитосанитарни инспектори ставили су под физичку контролу сав увезени кромпир до којег су дошли", рекао је Радовић, прогнозирајући да ће, уколико се и другом методом утврди да је кромпир заражен, он највјероватније бити уништен.

Кромпир из Египта, који садржи бактерију "смит" – ралстонија соланацеарум, у БиХ је од 27. до 29. априла увезла фирма "Дабис" Вишићи – Чапљина преко граничног прелаза Градишка.Оставите одговор