Египатске власти отвориле гранични прелаз Рафа

Египатске власти су у покушају да ублаже блокаду појаса Газе отвориле гранични прелаз Рафа, једине тачке која Газу не повезује са Израелом. Први пут послије четири године, велики број Палестинаца прешао је преко граничног прелаза Рафа према Египту, након што је нова власт у Каиру дозволила женама, дјеци и мушкарцима преко 40 година старости прелазак […]

субота, мај 28, 2011 / 18:07

Египатске власти су у покушају да ублаже блокаду појаса Газе отвориле гранични прелаз Рафа, једине тачке која Газу не повезује са Израелом.

Први пут послије четири године, велики број Палестинаца прешао је преко граничног прелаза Рафа према Египту, након што је нова власт у Каиру дозволила женама, дјеци и мушкарцима преко 40 година старости прелазак преко своје границе са појасом Газе.

Израелске власти, забринуте због могућности кријумчарења оружја, негодовале су због оваквог потеза Каира.

Мушкарцима до 40 година старости и даље ће бити потребна дозвола за прелазак границе и забрањена је трговина, јавља Би-Би-Си.

Први аутобус пун путника стигао је јутрос са територије насељене Палестинцима у Египат, а на граничном терминалу улазак у ту сјеверноафричку земљу чека око 400 становника Газе.

Граница ће бити отворена од 9 до 21 сат сваког дана осим петка и током државних празника.

Оваквом потезу египатских власти жестоко се противи Израел, због забринутости да би преко границе са Египтом могло бити прокријумчарено оружје у појас Газе.

Египатске власти, ипак, тврде да ће наставити да спроводе ригорозну контролу прелаза као што су и радили прије отварања прелаза Рафа.

Израелски државни врх постигао је са бившим египатским предсједником Хоснијем Мубараком договор 2007. године, када је Хамас освојио власт, да обје земље затворе своје границе према појасу Газе, како палестинска група не би могла да кријумчари оружје.

Западни аналитичари наводе да је потез нових египатских власти прије предизборни маркетинг него провокација Израела.

Иако ће граница бити затворена за трговину очекује се да ће отварање граничног прелаза Рафа пружити велики економски подстицај Гази.

Отварање прелаза услиједило је мјесец дана након што је Египат подржао споразум о јединству двије главне палестинске фракције Фатаха и Хамаса, чему се Израел такође противио.

Фатах контролише Западну обалу, а Хамас Газу.

Аналитичари кажу да ће са предстојећим изборима у Египту бити популарна нова политика према Блиском истоку, укључујући велику подршку Палестинцима.

Једна од најнепопуларнијих политика збаченог египатског предсједника Хоснија Мубарака била је сарадња у блокади Газе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *