Египат: Откривена гробница стара 3.000 година

Амерички археолози открили су 3.000 година стару гробницу у јужноегипатском граду Луксору, саопштило је данас египатско министарство антиквитета. У саопштењу се наводи да је гробница, чији су зидови раскошно осликани, припадала Аменхотепу, чувару храма египатског божанства Амона, те да највјероватније потиче из времена владавине Осамнаесте династије Новог египатског краљевства (1543–1292 п. н. е), преноси АП. […]

среда, март 4, 2015 / 09:21

Амерички археолози открили су 3.000 година стару гробницу у јужноегипатском граду Луксору, саопштило је данас египатско министарство антиквитета.

У саопштењу се наводи да је гробница, чији су зидови раскошно осликани, припадала Аменхотепу, чувару храма египатског божанства Амона, те да највјероватније потиче из времена владавине Осамнаесте династије Новог египатског краљевства (1543–1292 п. н. е), преноси АП.

Министар антиквитета Мамдух ел Дамати рекао је да гробница садржи „слике јарких боја велике лепоте“, на којима су у разним сценама представљени Аменхотеп и његова супруга.

Он је такође навео да су у провинцији Исмаилија, на североистоку Египта, пронађени остаци резиденције краља Тутмоса II, четвртог фараона Осамнаесте династије.Оставите одговор