Египат: Нападнут гасовод који снабдјева Израел

Каиро – Протести против власти у Египту улазе у 12. дан. Данас нападнут гасовод који снабдјева Израел енергентима. Египатска државна телевизија јавила је да је дио гасовода ка Израелу, који пролази кроз сјеверни дио Синаја, дигнут у ваздух, због чега је проток тог енергента обустављен. Телевизија је цитирала неименованог званичника који је рекао да је […]

субота, фебруар 5, 2011 / 11:43

Каиро – Протести против власти у Египту улазе у 12. дан. Данас нападнут гасовод који снабдјева Израел енергентима.

Египатска државна телевизија јавила је да је дио гасовода ка Израелу, који пролази кроз сјеверни дио Синаја, дигнут у ваздух, због чега је проток тог енергента обустављен.

Телевизија је цитирала неименованог званичника који је рекао да је "ситуација веома опасна и да се експлозије шире са једног на друго место".

Напад на гасовод у Египту није угрозио испоруку тог енергента Израелу, али је његов трансфер обустављен из предострожности, јавио је данас Радио Израел.

Радио је цитирао изворе из израелског конзорцијума који надгледа проток гаса из Египта, који су рекли да се јутрошња експлозија догодила "незнатно близу" краку који гас транспортује у Израел, пренио је Ројтерс.

Израел увози 40 одсто природног гаса од Египта, према договору постигнутом 1979. године.

Више хиљада демонстраната који траже одлазак египатског прдсједника Хоснија Мубарака с власти провело је ноћ на главном тргу у Каиру, симболу народне побуне која је данас ушла у 12. дан.

Неки су преноћили у шаторима који су никли на овом великом тргу а неки су спавали на земљи.

Ел Барадеј: Можда кандидат за предсједника

Добитник Нобелове награде за мир и бивши генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Мохамед ел Барадеј не искључује могућност кандидатуре на предсједничким изборима у Египту.

„Ја сам посредник промјена у Египту. Када би до њих дошло завршио бих своје обавезе", казао је он у интервјуу бечком дневнику Стандард.

Ел Барадеј је истакао да је изнад партија и да му то пружа већу флексибилност при јасном изјашњавању.

Кандидатуру на предсједничким изборима, који су предвиђени у септембру, Ел Барадај није у потпуности искључио.

„Ко ће наступити на изборима у овом тренутку није тако важно. Међутим ако то људи желе онда бих наравно био на располагању", подвукао је Ел Барадеј додајући да у сваком случају намјерава да у будућности буде укључен у египатску политику.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *