EФТА ће привући страни капитал у БиХ

САРАЈЕВО – Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изјавио је да ће једна од потенцијалних предности споразума о слободној трговини са Европским удружењем слободне трговине (ЕФТА) бити привлачење капитала у БиХ. Према Зиројевићевим ријечима, значај закључивања споразума о слободној трговини с ЕФТА биће и у томе што ће бити обезбијеђен слободан, бесцарински […]

понедељак, април 11, 2011 / 11:41

САРАЈЕВО – Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић изјавио је да ће једна од потенцијалних предности споразума о слободној трговини са Европским удружењем слободне трговине (ЕФТА) бити привлачење капитала у БиХ.

Према Зиројевићевим ријечима, значај закључивања споразума о слободној трговини с ЕФТА биће и у томе што ће бити обезбијеђен слободан, бесцарински приступ индустријских и прерађених пољопривредних производа и рибе поријеклом из БиХ на тржиште ЕФТА земаља.

"Ради се о тржишту од око 13 милиона становника с врло израженом платежном способношћу. У том контексту, споразумом ће бити обезбијеђена асиметрија у либерализацији тржишта робом, што подразумијева отварање тржишта ЕФТА земаља одмах, а тржишта БиХ за робе из ЕФТА земаља поступно, у прелазном периоду, који ће бити дефинисан споразумом", објаснио је Зиројевић.

Он је додао да ће либерализација у трговини базним пољопривредним производима бити извршена у ограниченом обиму и регулисана билатералним споразумима са сваком ЕФТА чланицом појединачно, што отвара могућност да БиХ у овој области задржи заштиту најосјетљивијих група производа.

Министар спољне трговине и економских односа прецизирао је да су осим електричне енергије, која чини 71,98 одсто укупног извоза БиХ у земље ЕФТА, најзначајнији домаћи извозни производи дрво и производи од дрвета, намјештај, текстилни производи, дијелови за машине, профили од жељеза и нелегираног челика, производи од алуминијума.

"У укупном домаћем извозу пољопривредних производа највеће учешће остварују мјешавине поврћа, тврда пшеница и малине", рекао је Зиројевић у интервјуу за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, у складу са предложеним текстом споразума, БиХ ће, као и другој страни, бити на располагању сви механизми заштите домаће индустрије успостављени у оквиру Свјетске трговинске организације.

Почетком априла завршен је први круг преговора између БиХ и ЕФТА о споразуму о слободној трговини.

ЕФТА уједињује тржишта Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *