Ефбиховске несугласице око загађења у Тузли

У изјави о почетку изградње Блока 7 ТЕ Тузла, коју су јучер објавили многи медији и веб портали, представник Електропривреде БиХ д.д. Сарајево, госп. Салкић, у једном дијелу изјаве изнио је тврдње које су неистине, а односе се на питање медијације у Енергетској заједници у вези са околинском дозволом за блок 7 ТЕ Тузла.

петак, август 2, 2019 / 12:32

Овим путем желимо да појаснимо да је околинска дозвола за блок 7 ТЕ Тузла, још увијек у процедури тужбе код кантоналног суда у Сарајеву, јер је приликом издавања ове околинске дозволе дошло до кршења домаћих и међународних закона и споразума.

У изјави госп. Салкић каже да су на сличан начин ријешили спор који се тицао околинске дозволе:
– „Ми смо имали исти проблем са истим невладиним организацијама, када је у питању околинска дозвола, сличну жалбу, и тада смо у поступку медијације пред Енергетском заједницом одбранили наше позиције и добили сагласност Енергетске заједнице за наставак пројекта – објаснио је Салкић“

Ова тврдња није тачна. На првом мјесту, није ријеч о истим невладиним организацијама. Када је у питању медијација у вези са пропустима у околинској дозволи за блок 7, Удружење „Екотим“ је покренуло тужбу код кантоналног суда у Сарајеву, и жалбу код Енергетске заједнице. Док је жалба у вези нелегалне државне помоћи за блок 7 покренута од стране Аархус центра у БиХ.

У процесу медијације са Енергетском заједницом, на коју се Салкић позива, нису обрањене никакве позиције Електропривреде, него су на том састанку представници из БиХ (делегација из Федералног министарства околиша и Електропривреде БиХ), још једном упознати са чињеницом да су обавезни примјењивати међународне прописе које је Босна и Херцеговина преузела приступањем Енергетској заједници. У конкретном случају радило се о граничним вриједностима емисија у зрак. Закључак тог састанка/медијације је био да ће Министарству измјенити околинску дозволу у складу са захтјевима Екотима, односно Енергетске заједнице и прописати строжије емисије у зрак из овог постројења дефиниране у Поглављу ИИИ и Анексу В Директиве 2010/75/ЕУ. (хттпс://енергy-цоммунитy.орг/неwс/Енергy-Цоммунитy-Неwс/2017/07/27.хтмл)

Дакле, није добијена никаква сагласност Енергетске заједнице, него су направљене измјене у околинској дозволи у складу са захтјевима невладиних организација које су у више наврата током јавне расправе о околинској дозволи за блок 7 ТЕ Тузла указивале на ове грешке. Захваљујући интервенцији Енергетске заједнице, измијењеном околинском дозволом за блок 7 су прописане строжије емисије у зрак у складу са међународним споразумима које је наша земља прихватила.

Министарство и Електропривреда су ову исправку околинске дозволе покушали искористити да обуставе процес тужбе пред кантоналним судом у Сарајеву, али с обзиром да се тужба односи и на пропусте у смислу испуњавања домаћих закона и прописа, тужба је и даље активна и ми очекујемо у наредних неколико мјесеци да суд донесе одлуку по овом питању.

Када је ријеч о другим пропустима у околинској дозволои за блок 7, за које Енергетска заједница нема надлежност, они још увијек нису ријешени, до окончања судског процеса. Поред тога треба истаћи да блок 7 ТЕ Тузла, још увијек нема ријешен проблем депоновања шљаке и пепела, а приликом издавања околинске дозволе, дошло је до значајног кршења закона и правилника ФБиХ.

Оваквим наступима у медијима представници Електропривреде вјероватно покушавају приказати грађанима како ће се кроз процес медијације „одбранити“ њихове позиције и како је све у вези са изградњом блока 7 ТЕ Тузла у складу са законом и међународним споразумима, што нажалост није тачно. Уколико Електропривреда заиста има „добре аргументе да пред Енергетском заједницом у поступку мирног рјешења, дакле у предфази, фази медијације затвори тај случај са Енергетском заједницом“, како то тврди Салкић, било би интересантно чути зашто се њихови представници нису појавили прошле седмице на састанку/медијацији која је била заказана за 24.07.2019. године, у Енергетској заједници. Ако је све једноставно и „чисто“, зашто су медијацију одгодили за септембар?

У циљу тачног и исправног информисања јавности, указујемо и на претходне изјаве везане за сам процес медијације са Енергетском заједницом, на коју се тако радо позива госп. Салкић.

хттпс://www.ослободјење.ба/о2/родни-крај/екологија/екотим-је-против-издатих-околинских-дозвола-за-двије-планиране-термоелектране-покренуло-и-цетири-тузбе-на-локалном-суду
хттпс://www.тацно.нет/екологија-2/јос-једна-потврда-да-федерално-министарство-околиса-и-турима-не-разумије-законе-и-обавезе-бих/
хттп://www.фена.ба/артицле/960950/екотим-ускладити-околинске-дозволе-за-термоелектране-тузла-7-и-бановици
хттпс://www.бхпутовања.ба/бс/новости/екотим-ускладити-околинске-дозволе-за-термоелектране-тузла-7-и-бановици/1443

Искрено се надамо да ћете објавити ово наше реаговање, у циљу тачног информисања јавности. За сва додатна питања стојимо вам на располагању,

Срдачан поздрав,

Ријад Тиквеша,
предсједник УГ ЕкотимОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *