Ефбиховска опозиција на Додиковој линији

Предсједник СДП-а Нермин Никшић и пресједник Главног одбора те странке Саша Магазиновић оцијенили су данас у Сарајеву да је "новоформирани" механизам координације пораз БиХ. "Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је слагао посланике у парламенту БиХ. Одлука је донесена 26. јануара, а јавност је о томе сазнала тек 15 дана послије", рекао је Магазиновић на […]

среда, 10 фебруара, 2016 / 19:13

Предсједник СДП-а Нермин Никшић и пресједник Главног одбора те странке Саша Магазиновић оцијенили су данас у Сарајеву да је "новоформирани" механизам координације пораз БиХ.

"Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је слагао посланике у парламенту БиХ. Одлука је донесена 26. јануара, а јавност је о томе сазнала тек 15 дана послије", рекао је Магазиновић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву.

Магазиновић је нагласио да је у међувремену, одржана сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој је заједно са неколико других посланика упутио питање докле се дошло са механизмом координације.

"Предсједавајући Звиздић је слагао Парламент и није нас обавијестио о томе да је механизам координације усвојен. Да ли неко са добрим намјерама заиста има разлог да било шта крије од јавности?", упитао је Магазиновић.

Он сматра да су власти у БиХ усвојиле механизам координације који је гаранција да ова земља никада неће ући у ЕУ.

Никшић је рекао да је европски пут БиХ неупитан, али да процеси на том путу морају бити потпуно транспарентни и у складу са интересима свих грађана БиХ.

И Демократски фронт /ДФ/ у данашњем саопштењу указује на нетранспарентност рада Савјета министара БиХ приликом доношења Одлуке о механизму координације.

"Очигледна је намјера била оставити стручну јавност по страни и довести институције државе, ентитета и кантона пред свршен чин", истичу из ДФ.

ДФ сматра да је одлука Савјета министара БиХ о координацији у процесу ЕУ интеграција прекомпликована и да ће створити паралелизме са структурама из Споразума о стабилизацији и придруживању, представљати велики терет за административне капацитете кантона, те ће им даље отежати њихове свакодневне активности према грађанима.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић потврдио је да је Савјет министара усвојио механизам координације, као један од три главна услова, уз прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и Реформску агенду, које је БиХ требало да испуни да би апликација БиХ за чланство у ЕУ постала кредибилна и прихватљива за Брисел.0 КОМЕНТАРА

 1. Фронтал није могао да игнорише ову вијест као БН, али се насловом потрудио да олакша позицију СзП, иако Додков став нема везе са ставом СДП и ДФ.

  Да разјасним, у првом реду телалуку, о чему се ради.

  Механизам координације треба да буде документ који ће регулисати доношење одлука и прописана ЕУ-путу консензусом, па се ја питам како је могуће на основу неког документа доносити одлуке консензусом, када тај исти документ није донијет консензусом, што ће рећи да ово није Механизам координације, него Механизам субординације.

  Савјет министара је без икаквог правног основа себи дао за право да без сагласности других нивоа власти доноси Механизам координације и тако себе хијерархијски поставио изнад свих, заборављајући да Савјет министара није влада него делегирано тијело кога чине представници из два ентитета и три народа.

  Ако овоме додамо још да је тај документ донијет тајно 26.01.2015.године онда нам постаје јаснија халабука која се ових дана дигла на Додика око Закона о полицији и референдума.

  Никад се до сада није десило да српски представници гласају за нешто, а да се то крије.

  Немам ништа против Механизма координација, али имам против Механизма субординације јер ће тај Механизам субординације бити механизам развлашћивања РС и отимања надлежности.

  Да су намјере биле часне не би се то тајно радило.

  Ево првог проблема.
  У понедјељак се предаје акредитација за пријем у ЕУ, а одмах затим иду преговори око проблема традиционалне трговине.
  Синоћ је Човић рекао свој став око тога, па данас очекујем став Мирка Шаровића. Човић је за то да се прихвати захтјев ЕУ (читај Хрватске), Шаровић прича да је против.
  Нема консензуса, а по Механизму координације (субординације) Савјет министара ће донијети одлуку да се због европског пута БХ-пољопривредници (читај РС-пољопривредници) оштете за 50.000.000 КМ.

  БН као приватна медијска кућа је синоћ имала тај луксуз да игнорише чињеницу да је Механизам ‘координације’ донесен, али тај луксуз немају српски представници у Сарајеву.

  Да чујемо, шта се то десило, зашто су пристали да се РС искључи из доношења тако важног документа?

  Гукните голубови …

 2. Синоћ је Човић рекао свој став око тога,

  Да чујемо, шта се то десило, зашто су пристали да се РС искључи из доношења тако важног документа?
  ————————————————————————————————————————————————-

  Dodik: Dragan Čović je zastupnik interesa Republike Srpske u Predsjedništvu.

  Dakle, Simin i Dodikov zastupnike je rekao svoje – i njihovo.