Ефбих има педесеторо дјеце, држављана Исламске државе

У базама „Исламске државе“ у Сирији у протекле четири године рођено је скоро 50 дјеце чији су родитељи из БиХ, пише „Дневни аваз“.

недеља, јун 10, 2018 / 20:26

Лист наводи да је у Савјету министара у току формирање координационог тијела за рјешавања питања повратка терористичких бораца и чланова њихових породица, жена и дјеце са ратишта из Сирије, а тај поступак води Министарство спољних послова БиХ.

У информацији, коју је Савјет министара БиХ доставио у одговору на питање посланика у Представничком дому парламента БиХ Маје Гасал-Вражалице, наводи се да дјеца рођена у Сирији, а чији су родитељи или један од њих држављани БиХ, стичу право на држављанство БиХ уколико до 23. године надлежном органу у БиХ поднесу пријаву за евидентирање држављанства.

Када би нека од држављанки БиХ у Сирији успјела да напусти ту земљу, морала би прво да докаже свој држављански статус и идентитет прије евидентирања дјетета за пријаву добијања држављанства, наводи се у одговору Савјета министара.

Претпоставка Савјета министара је да лични и биометријски подаци особа које су отишле у Сирију, постоје у Централном регистру, што би требало омогућити провјере.

За провјеру релевантних чињеница за држављански статус особа које су дошле из Сирије морали би се користити налази ДНК лабораторије која, наводно, дјелује на терену у оквиру Међународне организације за миграције /ИОМ/, а као помоћни докази могли би се користити идентификациони документи издати од ИОМ-а или Канцеларије високог секретара УНХЦР.

„Аваз“ пише да ниједна институција у БиХ нема податак о томе колико је тренутно жена и дјеце у Сирији, колико их је отишло против своје воље и колико би их се жељело вратити.3 КОМЕНТАРА

 1. Opet Frontal truje, kakva FBiH i bakrači?
  To su naša brčanska djeca.
  Sasvim normalno je u brčanskom matičnom uredu da dijete od dva roditelja sa državljanstvom FBiH kada odu preuzeti rodni list dobiju potomka sa državljanstvom Republike Srpske dok je Milić bio ministar.
  Tako da srpski političari neće imati problema sa entitetskim glasanjem, u Brčkom ih čeka svijetla budućnost.

 2. „Аваз“ пише да ниједна институција у БиХ нема податак о томе колико је тренутно жена и дјеце у Сирији, колико их је отишло против своје воље и колико би их се жељело вратити.

  To nije u stanju ni CIA-e ni KGB utvrdi,a kamoli „nasi“.Reagujem samo jer je to glasilo Scepe Fahrudina toliko podlo da jednostavno moram to izbaciti iz sebe.Ili te podvale sto te osobe ne ostave u Siriji itd…Pa bem mu imal zakon o drzavljanstvu,ne branim i h al jel ae moze nekom oduzeti drzavljanstvo?Oni su nasi a zakoni treba da rade ,,,ma kome ja sta objasnjavam,,,svi mi sve znamo samo se neki prave mutavi

 3. De ba jasse,smiri se jadan je sistem kojem maksumi predstavljaju prijetnju.
  Bila skoro neka godišnjica i priča o tome kako su neki likovi Zastavama 101 prešli preko čitave Afrike za vrijeme Tita.
  Kažu da putem kojim su prošli danas bi bilo nemoguće da imaš milijardu dolara koliko je Afrika otišla u tri pm.
  Uglavnom došli su oni negdje i zakovali,nema dalje i onda im neki oficir neke divlje zemlje na srpskohrvatskom rekao:
  – zemljaci možete preko granice ako imate litru šljivovice.
  I prođoše oni.
  Dobro je rekao naš narod da je dobro imati svog i u gori hajduka a kamoli brčaka u islamskoj državi.
  Pustiću te zemo ako imaš litar vode sa Prnjavorske česme ili još bolje sa Mujdanovače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *