Едукација дјеце о опасностима на интернету

Заједничким пројектом "Безбједност дјеце на интернету" Омбудсмана за дјецу Републике Српске, Агенције за информационо друштво и компаније М:тел, покренут је интернет портал www.djecanainternetu.org и организоване радионице у школама РС, којима ће бити обезбијеђена едукација дјеце, родитеља и наставника о опасностим на интернету. Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац рекла је да је већи број институција […]

четвртак, мај 26, 2011 / 14:42

Заједничким пројектом "Безбједност дјеце на интернету" Омбудсмана за дјецу Републике Српске, Агенције за информационо друштво и компаније М:тел, покренут је интернет портал www.djecanainternetu.org и организоване радионице у школама РС, којима ће бити обезбијеђена едукација дјеце, родитеља и наставника о опасностим на интернету.

Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац рекла је да је већи број институција препознао потребу да знање о опасностим на интернету дође до оних чији је основни задатак заштита дјеце, у складу са основним захтјевом Конвенције о правима дјетета

"Чињеница је да дјеца путем интернета могу да остваре право на образовање, информисање и на изношење властитог мишљења и друга, али путем интернета многа њихова права могу да буду угрожена, прије свега на заштиту приватности, што је и био разлог за успостављање странице www.djecanainternetu.org, јер се на тај начин може најбрже доћи до највећег броја интересената", рекла је Граховац.

Према њеним ријечима, у дану када је страница успостављена било је 200 посјетилаца, а најчешће су посјећиване теме облици насиља и рано и средње дјетињство.

Она је додала да је у оквиру пројекта штампана и брошура уз подршку комапније М:тел, и да је од 16. маја до 10. јуна планирана посјета у 20 школа РС.

"Порука дјеци је да без страха, о свим ситуацијама које их узнемиравају на интернету, разговарају са родитељима и да због тога неће бити кажњени, а родитељима поручујемо да се не осјећају беспомоћно без обзира што су збуњени информацијама и да морају знати контакт адресу за све ситуације за које немају одговор", рекла је Граховац.

Директор АИД РС Срђан Рајчевић рекао је да је Агенција у пројекту пружила логистичку подршку учешћем у изради портала, који представља прву фазу упознавања дјеце са опасностима које вребају на интернету.

Он је изнио податак да у свијету 50 одсто дјеце од девет до 16 година посјећује интернет странице са порно садржајем и да је само 20 одсто родитеља тога свјесно.

"У свијету има 100 милиона порнографских страница, које су у 2006. години остварили добит од 97 милијарди долара, а њих посјеђује 72 милиона посјетилаца годишње. Алармантан је податак да је трећина слика на тим сајтовима узнемирујућег садржаја, због чега Агенција сматра да има потребе да настави са овим пројектом", рекао је Рајчевић.

Он је додао да ће АИДРС и Влада наставити са неопходном логистичком и техничком подршком овом пројекту.

Извршни директор компаније М:тел Миленко Цвијановић рекао је да је ова компанија до сада омогућила приступ интенрету у више од 90 000 домова у РС, што је довољан мотив да дио њених активности усмјери и у правцу заштите дјеце на интернету, кроз финансијску подршку овом пројекту.

"У том правцу покренули смо активности на сегменту дигиталне телевизије, гдје смо нашим корисницима понудили сервис родитељске пажње, путем којег родитељи могу филтрирати одређене канале које њихова дјеца могу да гледају", рекао је Цвијановић.Оставите одговор