Един Фако се састаје са Натовцима и призива их да посјете државну заједницу

У саопштењу Министарства одбране БиХ, које је искључиво латиницом већ годинама, односно на новоговору загребачке провенијенције, говори се да је европска безбједност у цјелини угрожена дјеловањем у Украјини, што није став Републике Српске.

субота, март 5, 2022 / 20:21

Преносимо њихово саопштење, као и увијек, само пресловљено на српско писмо, што они не чине кршећи Устав БиХ:

Шеф Војног дијела Мисије Босне и Херцеговине при НАТО-у са сједиштем у Бриселу бригадир Един Фако састао се 2. марта 2022. године у Монсу, Краљевина Белгија, са командантом операција Европске уније – операције "Алтхеа" генералпуковником Брице Хоудетом (Брис Уде), који је уједно и замјеник начелника Врховне команде савезничких снага Европе (Супреме Хеадqуартерс Аллиед Поwерс Еуропе – СХАПЕ).

Док је европска сигурност у цјелини угрожена ратом у Украјини, генералпуковник Хоудет је истакао важност мира и стабилности у овом региону, а посебно у Босни и Херцеговини. Рекавши то, он је истакао да је као оперативни руководилац операције ЕУ "Алтхеа" у БиХ веома одлучан да ангажира капацитете ЕУФОР-а да спријечи било какве покушаје могућих акција које би довеле до нестабилности у БиХ.

У име министра одбране БиХ и начелника Заједничког штаба ОС БиХ, бригадир Фако је искористио прилику да се захвали команданту операција "Алтхеа" генералпуковнику Хоудету на подршци у донацији од 10 милиона еура за деминерски батаљон Оружаних снага БиХ.

Поред тога, бригадир Фако је у име министра одбране БиХ упутио позив генералпуковнику Хоудету да посјети одбрамбене институције у БиХ.Оставите одговор