Едиција Бошњаци: Бакир укуцава неошишану Гајевицу у адресбар

Осим што српски језик и писмо могу да се нађу укуцавањем у прозор за интернет-адресе, дирљиво је како Бакир Изетбеговић ради на отимању културноисторијске баштине, те термина „Бошњак“, који мисли прибавити само за муслимане у Босни.

петак, 8 јуна, 2018 / 08:10

Босанац и Бошњак су двије ријечи различитог творбеног модела, и Фронтал.СРБ ће када год је то технички и ресурсно могуће, избјећи да употријеби овај прејудицирајући термин за име домаћег исламизираног становништва, који друге конститутивне народе у Дејтонској БиХ језичко-логични означити као придошлице. Чланови редакције Фронтала из Бање Луке или Бијељине су Бошњаци, а они из Требиња или Гацка су Херцеговци. Тако једноставно.

Но, да видимо шта је засврбило Бакира:

Поводом текста „Интервентна средства за Симург Медиа: Бакир Изетбеговић буџетским новцем помаже турске инвеститоре“, објављеног 06.06.2018. на порталу Žurnal.ba желимо информисати јавност о слиједећем;

Кабинет члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића из Фонда текуће резерве не финансира турске нити било које инвеститоре, већ даје подршку једном од најзначајнијих културних пројеката покренутих у Босни и Херцеговини, „Едицији Бошњаци“, у поводу 25. годишњице од уставно-правног враћања имена најбројнијег босанскохерцеговачког народа. Са поносом истичемо да смо подржали овај културни пројекат који ће, у сарадњи са водећим бошњачким и босанскохерцеговачким интелектуалцима реализовати медијска кућа Симург Медиа, са жаљењем што наша подршка овом и сличним пројектима који ревитализују темељне аспекте бошњачкога присуства на овим просторима не може бити већа. Културни пројекти попут „Едиције Бошњаци“, и Књижевне награде „25. новембар“ која се додјељује у духу и у знак сјећања на тековине ЗАВНОБиХ-а и антифашизма, заслужују широку подршку цијеле наше заједнице.

Важно је због наше јавности појаснити и слиједеће: средства текуће резерве чланова Предсједништва Босне и Херцеговине на годишњем нивоу износе нешто више од 100.000 КМ. Комплетан износ текуће резерве којом располаже Кабинет члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића стављен је у функцију подршке култури, образовању и невладиним организацијама, без обзира којем народу у Босни и Херцеговини припадају. Није прављена разлика између БЗК „Препород“, Српског просвјетног културног друштва „Просвјета“, Хрватског културног друштва „Напредак“ или Јеврејског културно-просвјетног и хуманитарног друштва „Ла Беневоленција“.

Бројна покровитељства и материјална подршка Кабинета манифестацијама попут сада већ чувене Берберове изложбе у Вијећници, обиљежавања јубилеја 100. годишњице од рођења Мака Диздара, Свјетске муслиманско-јеврејске конференције, опере „Змај од Босне“, Симпозијума о босанском језику у Загребу, „Јеврејског гласа“, „Босанске виле“… требају бити мотивација свима нама да будемо добронамјерни и позитивни према властитом богатом наслијеђу и духовности, те да их поштујемо.Коментариши