ЕЦБ:Грчка постигла договор о мерама штедње

Лидери грчких политичких странака постигли су договор о додатним мјерама штедње које су ЕУ и Међународни монетарни фонд захтијевали у замјену за пакет финансијске помоћи, изјавио је данас предсједник Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги. Драги је на конференцији за новинаре рекао да је примио позив од грчког премијера Лукаса Пападимоса неколико минута прије конференције […]

четвртак, 9 фебруара, 2012 / 19:46

Лидери грчких политичких странака постигли су договор о додатним мјерама штедње које су ЕУ и Међународни монетарни фонд захтијевали у замјену за пакет финансијске помоћи, изјавио је данас предсједник Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги.

Драги је на конференцији за новинаре рекао да је примио позив од грчког премијера Лукаса Пападимоса неколико минута прије конференције и да му је он поручио „да је договор постигнут и да су га подржале све веће партије”, пренијела је агенција АФП.

Он није желио да коментарише могућност да ЕЦБ забиљежи губитке на име бројних грчких обвезница у свом власништву, које је нагомилала у оквиру контроверзног програма куповине дужничких хартија земаља еврозоне, али је указао да ЕЦБ „није преговарач” у разговорима између Грчке и њених кредитора око отписа дуга.

„Сви причају о томе шта би ЕЦБ могла да уради или да не уради. Међутим, ЕЦБ није рекла ништа”, поручио је Драги.