ЕБРД: Тежак период за Балкан

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ у наредних 18 мјесеци очекује да ће читав регион Балкана проћи кроз тежак период, јер се опоравак свјетске економије може очекивати тек 2014. године, изјавио је предсједник ЕБРД Сума Чакрабарти. Он каже да је посао ЕБРД да помогне Србији да се за то вријеме припреми и искористи своју […]

недеља, 2 септембра, 2012 / 11:22

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ у наредних 18 мјесеци очекује да ће читав регион Балкана проћи кроз тежак период, јер се опоравак свјетске економије може очекивати тек 2014. године, изјавио је предсједник ЕБРД Сума Чакрабарти.

Он каже да је посао ЕБРД да помогне Србији да се за то вријеме припреми и искористи своју шансу за опоравак.

Чакрабарти је за београдски "Блиц" рекао да је ЕБРД у Србији заинтересован у првом реду за инфраструктуру, енергетику и локалне пројекте, те подсјетио да је та банка већ дуго укључена у пројекте у овој земљи.

Он каже да ове године ЕБРД планира да инвестира у Србију око 400 милиона евра и исто толико наредне године, а реализација зајмова највише зависи од брзине којом ће та банка добијати приједлоге нових пројеката.

У овом тренутку се са Владом Србије воде разговори претежно око инфраструктурних пројеката.

"Сектор малих и средњих предузећа је такође битан, јер је у Србији, као и у читавом овом региону, незапосленост велики проблем", рекао је Чакрабарти. /