Е-грађевинска дозвола, најновији повод за латиничење Владе РС

Смислили су из министарства какав им софтвер треба за е-грађевинске дозволе, али скраћенице као ИФЦ, или ријеч ЖИВОТ (ЛАЈФ) морају се писати латиницом, јер писац саопштења мисли да то мора тако. Српско писмо изумире, а плата тече…

уторак, 18 септембра, 2018 / 20:19
Током дводневне радионице коју су на Јахорини организовали Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Свјетске банке, усаглашени су кључни детаљи будућег информационог система за издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској и сада је све спремно за финализирање правног оквира.
Ово је врло важан корак у Пројекту унапређења пословног окружења на локалном нивоу – LIFE, који проводе IFC и Британска амбасада у Босни и Херцеговини. Дигитализацијом процеса издавања грађевинских дозвола, успоставиће се модернији, транспарентнији, приступачнији и бржи процес добивања грађевински дозвола, а тиме ће Република Српска постати привлачнија за инвеститоре.
Планирано је да реализација крене прво у Бања Луци и Градишци, а потом слиједи постепено прикључивање и осталих јединица локалне самоуправе у овај систем, по плану Владе Републике Српске.
"Унапређење сектора градње је један од приоритета обухваћених реформама у БиХ. Дигитализацијом, Република Српска ће значајно убрзати процес издавања дозвола, јер ће институције система размијењивати информације о предметима у реалном времену, чинећи га једноставним и транспарентнијим, а тиме и привлачнијим за инвеститоре. Зато је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске прихватило техничку подршку IFC и Британске амбасаде, те се средином 2017 године прикључило Пројекту унапређења пословног окружења на локалном нивоу – LIFE, са циљем увођења е-грађевинске дозволе у Републици Српској", рекао је Миладин Гаћановић, помоћник министра за грађевинарство.
Како се градња највећим дијелом одвија на локалном нивоу, неопходно је систем прилагодити потребама локалних заједница, али и оне морају провести реформе и прилагодити се савременим трендовима пословања са инвеститорима.
"Град Бањалука је заједно са Општином Градишка претходно већ провео рационализацију своје јавне управе у оквиру Пројекта LIFE и успостављањем једношалтерског модела у сектору градње створене су претпоставке за имплементацију софтвера за е-грађевинске дозволе. С обзиром да је тренутним моделом Градска управа преузела обавезу да у име инвеститора прикупља потребну документацију, имплементацијом овог софтверског рјешења значајно ће се смањити оптерећење на градску администрацију и тиме додатно убрзати процес издавања грађевинске дозволе, а систем ће омогућити и електронско плаћање такси на захтјеве" , рекла је Драгана Милановић Новчић, шеф Одсјека за послове Пријемне канцеларије одјељења, Градска управа Града Бања Лука.