Џулијан Асанж: Показали смо да Пентагон није непобједив

Највеће достигнуће Викиликса је слабљење ауторитета америчких обавјештајних служби, рекао је оснивач Џулијан Асанж, који је обиљежио три године принудног "затвореништва" у Великој Британији. Асанж вјерује да је Викиликс својим примјером показао како "мали издавач/медиј може побиједити Пентагон", и чинећи то, смањује јавни страх од владе и владиних институција. "Ако неко тако мали може побиједити […]

недеља, 8 децембра, 2013 / 20:36

Највеће достигнуће Викиликса је слабљење ауторитета америчких обавјештајних служби, рекао је оснивач Џулијан Асанж, који је обиљежио три године принудног "затвореништва" у Великој Британији.

Асанж вјерује да је Викиликс својим примјером показао како "мали издавач/медиј може побиједити Пентагон", и чинећи то, смањује јавни страх од владе и владиних институција.

"Ако неко тако мали може побиједити Пентагон, онда посвећене и снажне политичке групе у различитим земљама не треба више да се боје Сједињених Држава, како што су се бојале до сада", рекао је Асанж у интервјуу за словеначки лист Дело, преноси Раша тудеј.

"Америчке државне службе и агенције имају велики буџет и неограничене технолошке ресурсе, али што више сазнајемо о њима, више уочавамо како су некомпетентни. Они дефинитивно нису, ‘Џејмс Бондови’ реалног свијета. Више личе на канцеларијске раднике који сањају о сљедећем одмору"

Асанж је агенције, чије је активности Викиликс откривао, упоредио са "бубама које почну панично да трче унаоколо, чим неко дигне камен испод којег су се скривале од дневног свјетла"!

Та паника је узроковала неколико хапшења "дојављивача". Најпознатији примјер је хапшење Едварда Сноудена, бившег упосленика НСА, којег САД траже због оптужби за шпијунажу и који се тренутно налази у Русији гдје је добио азил.

Асанж је протекле три године провео у "кућном притвору" у Уједињеном Краљевству. Више од пола тог времена "осуђен" је на просторију од пет квадратних метара у еквадорској амбасади у Лондону, гдје се налази због опасности да буде изручен Шведској у којој га терете за сексуални преступ. Асанж тврди да су оптужба и истрага која се води политички мотивисане и да би Шведска само била успутна станица за изручење у САД.

Бредли Менинг, чији допринос Викиликсу је немјерљив, осуђен је на 35 година затвора у августу ове године због тога што је, док је радио за америчку војску, прослиједио осјетљиве информације Асанжовој организацији. Менинг је заслужан за можда и најпознатију Викиликс објаву – снимак из америчког војног хеликоптера који напада и убија цивиле и новинаре Ројтерса у Ираку.

Асанж каже да су убице, пилот и њихови надређене и даље упосленици америчке војске, док Менинг труне у затвору јер је открио свијету ову бруталност.