Џомбић: Сви на заједничку акцију за јаку Српску

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић позвао је све категорије друштва на сарадњу, компромис и заједничку акцију, уз један једини циљ – фискално стабилна и економски јака Српска. Џомбић је нагласио да је Српска, и поред утицаја свјетске економске кризе, у потпуности успјела да сачува економску и фискалну стабилност у години која је на измаку. […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 07:32

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић позвао је све категорије друштва на сарадњу, компромис и заједничку акцију, уз један једини циљ – фискално стабилна и економски јака Српска.

Џомбић је нагласио да је Српска, и поред утицаја свјетске економске кризе, у потпуности успјела да сачува економску и фискалну стабилност у години која је на измаку.

"Основни задатак који је Влада РС преузела да заврши већ у 2011. години јесу реформе социјалног сектора, прије свега реформа пензијског система и реформа борачких права, с циљем успостављања праведног и дугорочно одрживог система. На том путу требамо партнере. Терет реформи морају да поднесу подједнако све категорије друштва", рекао је Џомбић за сутрашњи број "Фокуса".

Он је нагласио да је основни фискални ризик у будућем периоду нерационална потрошња и стално повећање захватања заједничких институција БиХ са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање, због чега су потребна чврста фискална правила, која неће дозволити расипање ресурса у непродуктивне сврхе.

Указујући да многи заједнички органи прескупо коштају грађане који од њих немају никакве користи, већ само штету, Џомбић је рекао да ће потези Српске у наредном периоду бити усмјерени ка захтјеву за укидањем неефикасних институција на нивоу БиХ.

"Корист од тога имаће оба ентитета, јер ће њихово укидање значити рационализацију буџета и смањивање трошкова, а то значи и више новца за нова радна мјеста, као и финансијску и социјалну стабилност. Крајње је вријеме да сви схвате да заједничке институције морају правити уштеде и то је оно што РС у Фискалном савјету константно поновља. Претходних година су ентитети штедјели, а заједничке институције нису и сада је ред на њих", поручио је Џомбић.

Он је поновио да је за Српску неприхватљиво било какво повећање буџета БиХ.

Премијер Српске изјавио је да они који тврде да идуће године не може бити привременог финансирања институција БиХ погрешно тумаче законске прописе.

"Ове године на снази је било привремено финансирање, па није било никаквих проблема у извршењу буџета институција, и неће их бити ни идуће године", рекао је Џомбић.

Коментаришући тврдње опозиције да ће идућа година бити веома тешка, Џомбић је нагласио да ће 2012 бити социјално и фискално стабилна, јер су изради буџета и Економске политике претходиле јасне анализе и процјене тако да ликвидност буџета неће бити упитна ни у једном тренутку.
 0 КОМЕНТАРА

 1. „Терет реформи морају да поднесу подједнако све категорије друштва“, рекао је Џомбић за сутрашњи број „Фокуса“.“

  A to „sve kategorije“ se odnosi na borce , penzionere i socijalne kategorije.

  „Указујући да многи заједнички органи прескупо коштају грађане који од њих немају никакве користи, већ само штету, Џомбић је рекао да ће потези Српске у наредном периоду бити усмјерени ка захтјеву за укидањем неефикасних институција на нивоу БиХ.“

  A koliko nas koštaju naše kojekakve agencije , silna administracija počevši od objekta u kome ti radiš pa na niže.

  „Коментаришући тврдње опозиције да ће идућа година бити веома тешка, Џомбић је нагласио да ће 2012 бити социјално и фискално стабилна, јер су изради буџета и Економске политике претходиле јасне анализе и процјене тако да ликвидност буџета неће бити упитна ни у једном тренутку.“

  Jesi li ti to sanjao ili si prpisao od premijera neke ekonomski jače države ….

  Ima li smisla više slušati i čitati šta nam ovaj čovjek priča….. Po njemu , imamo najsposobniju vlast na zemaljskoj kugli.

 2. Предлажем друга Џомбића на чело Грмушиног појекта „Боља Српска“. И запишите да сам ја први који га је предложио.

  „Терет реформи морају да поднесу подједнако све категорије друштва“

  Одлично. Управо је ово оно што очекујемо од озбиљног премијера. Прва мјера нека буде изједначавање плата запослених у привреди и плата буџетских корисника. И регрес, и зимница, и превоз, све да се уједначи.

  „Он је нагласио да је основни фискални ризик у будућем периоду нерационална потрошња…“

  То је био ризик и у периоду иза нас. Да није било нерационалне потрошње, не бисмо ни дошли у ситуацију у којој се налазимо.
  Своју прошлост смо продали, а будућност смо већ потрошили, тако да нећемо имати шта да трошимо, ни рационално ни нерационално. Једино да продамо изворе питке воде, ЕПРС, руднике и обрадиву земљу. Нека се запише да сам ја дао први и идеју како до средстава за потрошњу!

  Мени је најбитније да имам стабилност. Зато ријетко конзумирам алкохол, али вечерас можда будем и нестабилан, упркос мјерама Владе. Одох на Славе.

  Ко слави данас, нека му је срећан Св. Никола! Нека му Бог благослови породицу и да му 2012. буде боља него ова година.

 3. Kad je muka đe si Đuka. Kad se….Đuku ne zovedu.
  Cvik-cvik! Pogledaj Džomba kroz prozor. Sve pobijelilo, oko zgrade vlade, ljepota . A, nešto mi najljepše one bandere. Zapljuni ti jednu koja ti se najviše sviđa, jednu sa koje je najljepši pogled. Pozdravi onu svoje helikopterke koje šilješ našim ‘elikopterom u Beč po fasungu. Kada bude bolja Srpska dobićete vi svi i ovdje besplatnu fasungu.

 4. Џомбићу, још ти није доста? Опљачкали сте и на просјачки штап довели „све категорије душтва“, а сада нас позиваш да ти у томе још будемо и сарадници и саученици! Неће моћи!

 5. bigeru, pošto smo mi djelili sa tvojim zločincima dobro i loše, ali tako da je njih uvijek, i samo njih, zapalo dobro, a nas loše, ovaj put ćemo praviti Srpsku da svima bude podjednako i dobro i loše, a njima je mjesto na banderama. I, samo na banderama.
  I, boriću se i srcem i dušom da ih one zapadnu, jer zločinci kakvi su oni samo to zaslužuju.

 6. Треба прво продати онај скупоцјени ауто што воза гузицу џомбину и никакве друге сврсисходности нема, осим скупог одржавања.
  Затим продати ону стакленку зградурину тај лажни гламур да се не брукамо пред свијетом.
  Све то што се скупи новца расподјелити сиромашнима којих је стварно неопростиво пуно у РС.

  Нека се ови билмези из наше власти угледају на неке људе из ЕУ ако већ толико тамо стреме, а не само што паламуде о европским фондовима, рецимо градоначелник Фиренце Матео Ренци је изузетно млад, амбициозан али скроман човјек, који се на посао вози бициклом само да би доказао својиим примјером да постоји могућност да се не закрче улице у центру града колонама аутомобила. Камо пусте среће кад би имали бар једног таквог у овој нашој несрећи од државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *