Џомбић: Смијенићемо директоре негативних предузећа

Влада Републике Српске више неће прихватати финансијске планове јавних предузећа и фондова који у себи садрже губитке, изјавио је премијер РС Александар Џомбић и најавио смјене директора ако у 2012. години буду негативно пословали. "Инсистирам да послују са добити тамо гдје је могуће или бар са позитивном нулом. Ако то не буде остварено одговорност ће […]

субота, децембар 31, 2011 / 10:57

Влада Републике Српске више неће прихватати финансијске планове јавних предузећа и фондова који у себи садрже губитке, изјавио је премијер РС Александар Џомбић и најавио смјене директора ако у 2012. години буду негативно пословали.

"Инсистирам да послују са добити тамо гдје је могуће или бар са позитивном нулом. Ако то не буде остварено одговорност ће сносити менаџмент који се и обавезао на план пословања", рекао је Џомбић за "Блиц".

Говорећи о овогодишњим резултатима Владе Републике Српске, он је нагласио да је прије свега одржана социјална и економска стабилност и да су са социјалним партнерима усаглашени реформски закони о ПИО и борачким правима, што су и најтеже реформе које проводи једна држава.

Он је навео да је Влада Српске давала подршку и привреди те да је прошла година окончана растом од 0,8 одсто, док ће у овој години бити и већи.

Осврћући се на неостварене циљеве Владе РС у 2011. години, он је рекао да се очекивао почетак градње аутопута Бањалука – Добој у трећем или четвртом кварталу, али да је, ипак, обезбијеђено финасирање и изградња почиње на прољеће. Такође, очекивала се интензивнија реализација инвестиција у енергетици.

"Планирао сам и да урадим више на реструктуирању јавних предузећа, али смо изгубили енергију и вријеме око неких персоналних рјешења за која мислим да није треабло толико да изгубимо и онда смо практично смањили простор да се ухватимо у коштац са `Жељезницама Републике Српске` и `Шумама`. Ту је требало да урадимо више", истакао је Џомбић и додао да Влада није успјела и да смањи незапосленост која је на нивоу с почетка године.

Говорећи о сузбијању рада на црно, премијер Републике Српске је навео да је усаглашен Закон о пореском поступку који гарантује транспарентан рад пореских органа и да је чак направљени и Управни одбор који би се бавио политикама и котролама рада Пореске управе, у којем ће бити представници синдиката, привредника, послодаваца и Владе.

Он је рекао да је сљедећа година изазовна и да Влада Републике Српске предвиђа раст од 2,5 одсто, што је, навео је, амбициозан план.

"Ако кренемо са најављеним инвестицијама мислим да можемо да испунимо све циљеве економске политке", закључио је Џомбић.0 КОМЕНТАРА

  1. B-)

    Опа..и мали фирерчић се осилио, оболио од синдрома бункер менталитета, напашћемо „свјетску а нашу“ кризу на свим фронтовима! Ето нама поскупљења, па срећна нам нова година…

  2. Свака част, у вакат су се сјетили, свукли су све у РС на просјачки штап, фондове, здравство, шуме, жељезнице….још мало па ће и Електропривреда и онда пријетње смјенама…..ово скоро па ко донаторско вече за хендикепиране.
    Срећна нам Нова година, поздрав Републици Српској из Брчко Дистрикта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *