Џомбић: Смањење плата резултат одговорне политике

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је смањење плата буџетским корисницима резултат одговорне политике и процјене економских изазова који наредне године очекују Српску, регион и ЕУ. Он је истакао да су у буџету за наредну годину начињене уштеде од 114 милиона КМ, од којих је 56 милиона марака уштеђено на платама, те […]

субота, 29 децембра, 2012 / 09:02

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је смањење плата буџетским корисницима резултат одговорне политике и процјене економских изазова који наредне године очекују Српску, регион и ЕУ.

Он је истакао да су у буџету за наредну годину начињене уштеде од 114 милиона КМ, од којих је 56 милиона марака уштеђено на платама, те да та средства неће бити усмјерена само на исплаћивање ино-дуга, већ и на социјалне и програме запошљавања, повезивање стажа радницима који су остали без посла.

Џомбић је за Радио-телевизију Републике Српске синоћ рекао да је економска политика за наредну годину конципирана на мјерама које гарантују економску стабилност Републике, те да су јој циљеви задржавање радних мјеста, помоћ социјално најугроженијим категоријама становништва, као и стабилност социјалних ванбуџетских фондова.

Он је нагласио да ће све обавезе које су дефинисане у Буџету и Економској политици Српске за 2013. годину бити извршене.

Коментаришући најаве штрајка синдиката образовања, Џомбић је рекао да Закон о штрајку подразумијева да се пропише акт о минималним условима рада у посебним дјелатностима, те нагласио да је право на образовање загарантовано Уставом Српске и међународном конвенцијом о правима дјетета, те да потпуна обустава наставе представља угрожавање права дјеце.

Он је подсјетио да је 2008. године, када је усвајан Закон о платама, речено да ће се постепено повећавати коефицијенти у образовању како би се ова област изједначила са другим дјелатностима, али да се десила свјетска економска криза, која је направила огромне изазове и наметнула прилику за креирање одговорне политике како би се сачувала економска стабилност Српске.

"Једна од тих непопуларних мјера је и смањење плата. И даље је та плата загарантована и биће редовна, а и смањена ће бити већа од просјечних примања у привреди", рекао је Џомбић.

Говорећи о борби против криминала и корупције, премијер је рекао да у Српској постоји политичка воља за ту борбу, да се на том проблему ради и да је унапријеђена борба против те "болести" коју има свако друштво.

Џомбић је истакао да Српску сљедеће године очекују велике инвестиције у енергетски сектор и пројекте "Угљевик три", "Станари", "Дабар" и други.0 КОМЕНТАРА

 1. Smanjenje plata od 10% nije rezultat odgovorne politike.
  Vlada samo zna da kaže porezi su toliki plate su tolike, penzije tolike.
  Odgovorna politika se bavi razvojem privrednog sistema.
  Odgovorna politika ne bi podizala plate budžetlija na račun podizanja kredita 2006-2010.
  Odgovorna politika ne bi privatizacijom uništila privredu, prirodne resurse poklonila strancima, a državu i narod dovela u dužničko kolonijalno ropstvo.
  Odgovorna politika ne bi povećavala plate budžetlijana dok radnici u privredi ostaju bez posla, preduzeća propadaju, dugovi rastu.
  Odgovorna politika se sada ne bi sada dola u situaciju da vraća rate kredita od 400 miliona godišnje zbog budžetskih plata.
  Odgovorna politika ne bi pare od privatizacije prodatih državnih preduzeća trpala u budžet.
  Odgovorna politka bi od milijardu i po maraka od Telekoma napravila hidroelektrane na Drini a ne bi Drinu poklanjala stranacima.
  Odgovoran politka ne bi podizala kredite i gradila autoputeve, zgrade,…. ako za to nema ekonomske opravdanosti.
  Odgovorna politika ne bi dovela najprofitabilniju privrednu granu, elektroprivredu u ovolike gubitke, nego bi novcem zarađenim u elektroprivredi napravila termoelektrane u Ugljeviku i Gacku, a ne da se naši rudnici poklanjaju onima koji su ih doveli na vlast.
  Odgovorna politka ne bi ljude sa 40-50 godina slala u penziju i tako uništila penzioni fond nego bi iskoristila njihovo znanje i istkustvo za razvoj privrednog sistema.
  Odgovorna politika ne bi uništila privredne gigante koji su izgradili industriju kod nas i u inostranstvu, nego bi iskotistila njihovo znanje za izgradnju hidroelektrana, termoelektrana, garađevinskih objekata.

 2. Класична сељачка жвака од овог одвратног ћелавца, кад доносиш неку одлуку, онда она мора саджати и епилог?
  Шта је епилог смањења плата у овом случају? Гдје ће те „створене“ паре пребацити?
  По нацрту његовог буџета нема никаквих повећања за социјално угрожене категорије, борачку популацију, стамбено незбринуте, здравствени систем, пољопривреда, итд. итд..
  Сви ће остати кратких рукава ту? Па шта је онда намјера таквог потеза? Отплаћивање рате кредитног дуга? Па шта је онда ту политика, позајмиш>потрошиш>поново позајмиш>још више потрошиш.. а гдје су ту људи који пуне тај буџет? Умјесто да повећаваш удио и број оних који би пунили буџет он то смањује заједно са платама!? Идиот!

 3. Glas Naroda, 29.12.2012.
  Svaka čas za Glas naroda, sav narod treba podržati ovakve ljudi. Svi složno protiv kriminalaca koji su do gole kože opljačklai ovaj narod. Mora da da Banjaluci ustane 100000 nezaposenih i penzionera koji nemaju od čega preživljavati, pa će se vlada zamisliti, narod neće više da ćuti i trpi, i pokorno umire u siromaštvu i bijedi.

 4. „Џомбић: Смањење плата резултат одговорне политике“

  Управо је смањење плата посљедица НЕОДГОВОРНЕ политике, јер да је била одговорна, данас не би било потребе за смањењем.
  Власт је креирала живот на дуг, чиме је корумпирала алаве појединце, који су заузврат заокруживали црвеног ђав’ла. Година је трошено нешто што није зарађено, што је питање КУЛТУРЕ и ВАСПИТАЊА да се троши нешто туђе. А они који су организовали такав систем нису размишљали о посљедицама, јер немају визију будућности нашег народа.

 5. prijedor, 30.12.2012. 08:25:47 [62247]
  tzv premijeru, tebi i predsjednikpremijeru želim ono što vi nama uradište, da vam se vrati milo ta drago, kao što i biva, svakom po zasluzi VELIKU NESREĆU, NA SVIM POLJIMA, KAKO LIČNO, TAKO I PORODIČNO !!!!!!!!

  Придружујем се овим „НОВОГОДИШЊИМ ЖЕЉАМА И ЧЕСТИТКАМА“!

  „ПУНЕ ЏЕПОВЕ ПАРА ИМАЛИ, А НЕ ИМАЛИ ИХ ЧИМЕ ИЗВАДИТИ“,
  „ШТО ИХ СРЕЛО ТО ИХ ЈЕЛО, ШТО ОСТАЛО БОГУ НЕ ПРИСТАЛО“
  „БЕСНИ МОРЕ ЛОКАЛИ“…

 6. Свако своје гријехе плаћа у животу све се враћа.

  Предсједнику-премијеру-клинцу-палцу и свим његовим сарадницима, желим све најгоре, на свим пољима, како у политици тако и у приватном животу. Куд год пошли нигдје нестигли, ништа не имали, а свега вам мало било, златица вам кромпир позлатила, сваком вјеровали, а вама нико, коња седлали, а вас јахали, кошуље наизврат облачили, лијепе вам вијести гавран доносио, на хладном шпорету руке гријали, из млаке воде ледени израњали, непокретна стрина вам храну у затвор доносила, жене вам стојећи пишале, све вам поцрнило, а очи вам побијељеле, апотека вам менза била, милиција вас цртала кредом по аутопуту, курије вам очи прогледале.

Оставите одговор