Џомбић: Муслимани би да успоставе новопашаларске односе

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да Муслимани желе да у БиХ установе доминацију над Србима и Хрватима, што се огледа и у финансирању заједничких институција БиХ. Џомбић је навео да је потпуно сагласан са ставом професора историје Ђорђа Микића, који је крајем 1991. године рекао да Муслимани желе да "у БиХ успоставе […]

субота, април 23, 2011 / 10:09

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да Муслимани желе да у БиХ установе доминацију над Србима и Хрватима, што се огледа и у финансирању заједничких институција БиХ.

Џомбић је навео да је потпуно сагласан са ставом професора историје Ђорђа Микића, који је крајем 1991. године рекао да Муслимани желе да "у БиХ успоставе новопашаларске односе – политичку доминацију и економску експлоатацију Срба и Хрвата".

Премијер Српске је рекао за "Политику" да је потврда ове Микићеве процјене податак да кантони са хрватском већином, у којима живи нешто више од 300 000 Хрвата, учествују у финансирању буџета Федерације БиХ са око 40 одсто и додао да РС у финансирању заједничких органа учествује са 32 до 33 одсто, при чему је прошлогодишњи буџет институција БиХ био 1.420.000.000 КМ.

"У заједничким органима БиХ запослено је око 22 000 људи, а у РС се из буџета исплаћују плате за око 34 000 запослених, рачунајући образовање и полицију. Заједнички органи за плате исплаћују 671 милион марака, а републички на плате троше 627 милиона марака", навео је Џомбић.

Он је напоменуо да је просјечна плата у органима БиХ 2.497 КМ, а у РС 1.641 КМ, нагласивши да су заједнички органи на набавку материјала потрошили 38,5 милиона марака, а републички 12,2, а сличан однос је и када је ријеч о путним и трошковима за превоз и гориво, текућем одржавању, закупу.

Џомбић је рекао да РС није против заједничких органа БиХ, под условом да својим радом оправдавају новац који троше и додао да би било добро формирати стручну комисију која би утврдила ефикасност заједничких органа БиХ.

Наводећи да све државе у свијету теже ка политичкој и економској децентрализацији, Џобић је оцијенио да БиХ иде супротним смјером те истакао да РС неће дозволити додатну централизацију, него ће тражити да јој се врате неке надлежности, пренијете одлукама високог представника, мимо процедуре на БиХ.

Џомбић је рекао да би укидање неефикасних заједничких органа БиХ, за оба ентитета значило рационализацију буџета и смањивање трошкова, више новца за нова радна мјеста, финансијску и социјалну стабилност.

Као настојање Муслимана да успоставе своју доминацију у БиХ, премијер РС је навео податак да је већ седми мјесец од општих избора, а још нису изабрани нови органи власти на нивоу БиХ, јер бошњачка политичка елита није спремна на компромис – уважавање принципа паритета и ротације у Парламентарној скупштини и Савјету министара БиХ.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Ok, džombiću,to je tako sa budžetom bih, potpuno se slažem s tobom!
  Ali, , treba i u našoj kući obuzdati rasipništvo i samovolju, ponašate se kao da je to alajbegova slama, pa krčmite i kupite sve odreda.Naravno vi između sebe, a mi, koji punimo budžet smo vam poslednja rupa na svirali, koje se sjetite samo oko izbora.Ukidanje neefikasnih institucija(direktor nepostojećeg aerodroma u trebinju, koji nikada neće postojati, raznih predstavništava, šefova kabineta, savjetnika,zamjenika i pomoćnika- mastilo ih ima osam…)značilo bi više novca za zapošljavanje, i imali biste koju mrvicu više da bacite gladnom narodu.
  Šta misliš koliko će narod moći izdržati vaš teror, vašu oholost, i bezobrazluk?

 2. prijedor, 23.04.2011. 11:15:11

  Требао би пре свега да водиш рачуна о свом здрављу.
  Ако наставиш овако критиковати и лечити своје фрустрације, а пошто си човек у годинама то може да утиче на здравствено стање.
  Немој ме погрешно схватити, него брате мили ти си сваком лонцу поклопац.
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ:D

 3. Hvala na savjetu.Zaista trebam da smrdljivi lonci ostanu nepoklopljeni.Je li dobro ovako:
  U našoj kući ne obuzdavaj džombiću rasipništvo samovolju, ponašajte se kao da je ovo alajbegova slama, kupite i krčmite sve odreda. Naravno samo vi između sebe., a mi koji vam punimo budžet sjetite nas se barem oko izbora.Ne ukidajte neefikasne institucije(direktor trebinjskog aerodroma je potreban kao hljeb nasušni,mastilu dodajte još barem dva pomoćnika, neka ima na svaki prst po jednog) zapošljavajte pomoćnike, savjetnike, šefove kabineta)ko šiša nezaposlene.Ne sikiraj se, narod može do unedogled izdržati vaš neteror, vašu neoholost i vaše dobročinstvo.
  Ja, kurbadorse sam stariji, prosjed, imam dvoje djece visokoškolovane, troje unučića, ne farbam se, generacija sam našeg voljenog predsjednika. Tačno njegov vršnjak, generacija.Nema šta, stari ljudi, vrijeme da ustupimo mjesto mladim.
  Pozdrav iz pd. hvala na dobronamjernom savjetu!
  VAISTINA VOSKRESE !

 4. Џомбићу, знамо ми сви како се Југославија распала. Не морате нас поново кроз тај процес повлачити.. Једно си заборавио – они који су се међу првима одвојили са собом су „однијели“ и стару девизну штедњу и тако направили државу.. Сјећаш ли се Џомбићу Љубљанске банке??? Потом, имали су огромну помоћ запада у успостављању државе.. ко ће вас Џомбићу помоћи? је ли ови што истражују нафту? Која је ваша банка Џомбићу??? Је ли иста она коју је Милошевић користио?? нема тога више Џомбићу.. неће бити добро…

 5. Па ако си вршњак предсједника имаш 52 године, па ме сад интересује да ли си можда у пензији.
  Ако је човек са 52. године „стар“ да ради или да се бави политиком, са колико година би требало да се иде у пензију.
  Мишљења сам да су ово управо оне године где се може дати максимум.
  По закону ПИО- РС старосна доб за пензионисање је 65 година за мушкарце а за жене 60.година.
  Ви својим кометарима остављате слику изузетно исфрустрираног човјека.
  Двоје високошколоване дјеце, одлично, ако сте рођени 1959 године имате сада 52. године, и ако сте се оженили рецимо у 25 години живота то је 1984 година, па још ако вам је супруга изродила дјецу ево рецимо у 2 године то је 1986.
  Почетак школовања је био нажалост у ратним и поратним временима, првачићи 94-95 завршетак основног образовања 2004-2005. Средње образовање 2008-2009 и наравно факултети. То је свакако успјех, међутим јесте ли се икад упитали да ли су сви ваши вршњаци имали тако добре услове да школују своју дјецу. Наравно да су имали посао сличан вашем у то вријеме.
  Сад сте вјероватно изгубили нешто од посла којим сте се бавили или сте били члан СРС РС код Михаљице који вам је можда обећао мјесто у МУП РС јер је пред изборе говорио како ће бити нови министар МУП, па ето како заврши, па сад у вама „кључа“ као у Фукушими.
  Остаје мој савјет не сики рики, вјерујте утиче на здравље…

 6. @kubadors
  ne, nisam penzioner, niti sam bio ikada član ijedne stranke, pogotovo , ni u snu, mihaljičine.Nisam ni izgubio nešto od posla. Naprotiv, svojim ličnim životom sam zadovoljan, prezadovoljan.A, naučio sam na skromnost.
  Ali, moj moto je: ako treba samo meni, i mome, neka ne treba ni meni.Nije sreća gledati oko seba neimaštinu, nezaposlenost, neperspektivnost ni za koga, pogotovo za djecu i omladinu.Moj narod nije zaslužio ovakav život , ovakvo ponašanje , svih do sada na vlasti, pogotovo ovih sada.Svi kažu: a šta ste vi radili?I vi ste krali!
  Zar mora baš toliko da pljačkaju, do daske?
  Je li moralno, zar nije izazivanje i ruganje, zaposliti svoga za šefa kabineta, za svoga savjetnika, davati svome milione , a oni koji su im to omogićili krvareći po rovovima, ostajući invalidima, da žive u bijedi?
  je li normalno da stari koji su radili i po 40 god da imaju 100, 200, 300 km?
  Je li ljudski da nepokretni i oni kojima treba tuđa pomoć imaju 40 km,u federaciji je 300 km?
  Što će im toliki savjetnici (mastilo ima 8 pomoćnika), zašto ih mi plaćamo kada nam je svako dan gore?
  Dakle, meni lično, ne treba ni makovo zrno, ali me boli usud moga naroda:sve će to narod pozlatiti.
  I tonemo, tonemo.Naš predsjednik opsjednut hrvatskim, umjesto svojim narodom. Zašto? Onima koji nam dadoše jasenovac, šargovac, motike, oluju…

 7. @kubadors
  izvini , da dodam i ovo:Znam ja dobro šta nam misle oni protiv koga smo ratovali, oduvijek , stotinama godina unazad.I, znam , nažalost, da nije kraj tome,Misliš li da bi u nekom ratu ratovali oni i njihovi sinovi, koji su u ovom ratu bili prebjezi, dezerteri, šverceri ronhila?
  ne bi! ratovali bi isti oni koji su bili u rovovima i 91. ,njihovi sinovi i unuci.A, nikogovići bi bili na dedinju, u grčkoj , rusiji, kanarskim ostrvima. Tamo gdje im je novac kojega su oteli od tebe, njega, njih,vas, nas…

 8. prijedor, 24.04.2011. 08:12:04 [30

  Ma нешто ти мени мутиш, види сад ово,

  „“““Ali, moj moto je: ako treba samo meni, i mome, neka ne treba ni meni.Nije sreća gledati oko seba neimaštinu, nezaposlenost, neperspektivnost ni za koga, pogotovo za djecu i omladinu.Moj narod nije zaslužio ovakav život , ovakvo ponašanje , svih do sada na vlasti, pogotovo ovih sada.Svi kažu: a šta ste vi radili?I vi ste krali!“““““

  Због нечега другог си ти тако „наоштрен“ нисам у потпуности сигуран али ћу да провалим.

  Позитивно је то што бринеш о суграђанима и народу али овај твој „мото“ је баш чудан.
  Али има ту нешто друго, не можеш ти сакрити неки свој неуспјех, па сад ко народ није изабрао власт онаку каква би теби одговарала.
  Можеш нешто да напишеш о власти ал по твојој мјери.
  Видим по твојим постовима да се представљаш правим самарићанином.

 9. Dragi moj kubadors,Kažu da ima oko40 vrsta laži, opravdavam lažž kada su život , zaposlenje… u pitanju.Pošto nemam nikakvog motiva da lažem, pogotovodanas, ne znam kako da ti kažem drugačije , a da mi vjeruješ.Uostalom, i teško je reći o sebi .
  Kakva vlast je dobra?
  U prvom redu nacionalno obojenas, ali nipošto na uštrb drugih.Znači, ako je rat, ako je otadžbinskoodbrambeni rat, kakav je i bio, idemo.Mogao sam, i imao sam gdje otići, ali sam odmah otišao sa svojim prijedorčanima , a porodica ostala u pd.I ni stopu, ali ni stopu, niko nije nikuda otišao.
  Sada oni koji su švercovali i trgovali šleperima ronhila i svačega su bog , i neka su, ali što su i batina za moj narod?“Ako pisnete, ukinuću vas!“
  Drugo obilježje koju bi trebala da ima vlast po mojoj mjeri je: Dijeli sudbinu onih koji su te doveli na vlast, od kojih zavisiš, kojima bi trebalo da služiš.
  Otkuda njima milijarde, a narod nema ni kinte, srećnici imaju 100, 200, 300 km.
  -Oholost mi njihova smeta, samovolja, nepotizam, kriminal…
  -Ogroman činovnički aparat.
  -stranačko zapošljavanje, ne traži se ko je sposoban,već podoban.
  -Kažem ti, iskreno, najiskrenije, ne treba mi posao-imam ga, djeca mi imaju najviše obrazovanje-ne zavise od mene,niti ja od njih, imam koliko mi treba, ali , ponavljam nije sreća imati, a gledati juče u prodavnici da starija žena kupuje jedan paradajz.
  O, to me od juče drži!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *