Џомбић мијења кабинет, Селман одлази у уставни суд

Актуелни министар правде РС Џерард Селман ускоро ће напустити ову функцију и преселити се у фотељу предсjедника Уставног суда РС, pише Прес у издању за Републику Српску. Извор Пресса РС из правосудних кругова тврди да је Селман најозбиљнији кандидат за наследника Мирка Зовка на челу највише правосудне институције у Српској, у коју се управо бира […]

четвртак, 12 јануара, 2012 / 21:49

Актуелни министар правде РС Џерард Селман ускоро ће напустити ову функцију и преселити се у фотељу предсjедника Уставног суда РС, pише Прес у издању за Републику Српску.

Извор Пресса РС из правосудних кругова тврди да је Селман најозбиљнији кандидат за наследника Мирка Зовка на челу највише правосудне институције у Српској, у коју се управо бира пет нових судија, међу којима и њен председник.

Према речима тог саговорника, на конкурс за судије Уставног суда РС, на којем се бирају два Хрвата и по један Србин, Бошњак и представник осталих, пријавила су се звучна имена из правног и политичког живота Српске.

– Поред бројних кандидата из реда судија, правника и нотара из цијеле БиХ, чија имена се налазе на званичном сајту Високог судског и тужилачког савјета БиХ, на конкурс који је затворен половином децембра прошле године пријавио се и актуелни министар правде РС Џерард Селман. Иако су многи изненађени, Селман је, по свему судећи, будући предсједник Уставног суда РС. Он ужива велико повјерење предсједника Српске Милорада Додика, који Народној скупштини РС предлаже кандидате за предсједника и судије Уставног суда, и има највеће шансе да засједне на највиши правосудни трон у Српској, док се за судијске фотеље води грчевита борба – тврди Пресов саговорник.

Селман је јуче само кратко потврдио да је конкурисао за мјесто предсједника Уставног суда РС, додајући да се нада да ће добити повјерење предсједника Српске и народних посланика. Он није желио да говори ко ће га у том случају наслиједити у министарској фотељи.

– Бити судија, а поготово предсједник Уставног суда РС, представља круну каријере сваког правника у Српској и био бих изузетно почаствован евентуалним избором на ту функцију. Међутим, изборни процес још није завршен, тако да би било незахвално да говорим о томе ко ће бити нови министар правде – каже Селман.

Иако су се за судију из реда Бошњака пријавили угледни судија Енес Хашић и бивши посланик Странке за БиХ у НС РС Ремзија Кадрић, наш извор оцјењује да њих двојица имају мале шансе за избор.

– Тешко да ће неко од њих бити изабран, а поготово Кадрић као функционер Силајџићеве странке. За судију из реда Срба постоји неколико веома озбиљних кандидата и до последњег тренутка неће се знати ко ће први проћи кроз циљ. Народни посланици неће имати лак посао, јер ће морати да се одлуче за само једног од угледних доктора правних наука, који по свим критеријумима заслужују место у Уставном суду РС-тврде Пресови извори.

Према његовим ријечима, најозбиљнији кандидати су универзитетски професори Радомир Лукић, Витомир Поповић и Сњежана Савић, која тренутно има за нијансу веће шансе од својих мушких колега. Међутим, фотељи у Уставном суду се надају и Љубинко Митровић, Миланко Реновица, као и актуелни секретар овог суда Љубомир Ожеговић, иако ће се судија највјероватније бирати између Лукића, Поповића и Савићеве.

За два судијска мјеста из реда Хрвата конкурише неколико озбиљних кандидата.

Највеће шансе се дају бившем министру управе и локалне самоуправе и актуелном потпредсједавајућем Вијећа народа РС Зорану Липовцу и тужиоцу Окружног тужилаштва Бања Лука Миленку Араповићу.

– Липовац не крије увјерење да ће бити изабран за судију, због чега га колеге у Вијећу народа већ задиркују и сугеришу да пакује кофере. За разлику од њега, Араповић ће имати озбиљне противкандидате у актуелном предсједнику Врховног суда РС Желимиру Барићу и председници Нотарске коморе РС Ирени Мојовић – каже извор Пресса РС.

Занимљива ће бити трка и за судију из реда осталих, за коју су се пријавили доскорашњи главни тужилац РС Амор Букић, професор Бранко Мораит и предсједник Адвокатске коморе РС Јован Чизмовић.

– Букић има највеће шансе да засједне у судијску фотељу, поготово што је Чизмовић конкурисао само за функцију предсједника Уставног суда РС, за коју мора да обезбиједи много већу подршку него за место судије – закључује наш саговорник.

Ако актуелни министар правде РС Џерард Селман буде изабран за предсједника Уставног суда РС, премијер Александар Џомбић мораће да му нађе замјену.

– Најизгледнија је комбинација да на Селманово мјесто дође актуелна министарка трговине и туризма Горана Златковић. Она је искусан тужилац и зато не би имала проблем да преузме функцију министра правде. У том случају, у њену фотељу би могао да засједне бивши министар науке и технологије Бакир Ајановић, али је могуће да на прољеће дође и до озбиљније реконструкције Владе РС – открива извор Пресса РС близак Влади РС.0 КОМЕНТАРА

  1. Прва препрека је ВСТС БиХ. Е сад ко ће шта успјети да излобира видјећемо. Можда неће сви бити по вољи НС РС, оне које предложи Савјет, па ће се ићи у други круг.
    Само треба једном ове пензионере(читај Зовко, А. Медић) послати кући да чувају унучиће.

  2. Mlade bigere i razumijem nekako , k’o imaju DETE pa „moraju“ da se steru, ližu, uvlače ,povijaju i dumagijaju, ali da stari kojima samo što nije pokucala gospođa smrt na vrata to rade ne mogu nikako da objasnim. Stari prokletnici su mi ooooodvratni. Koliko god su promijenili gospodara svakom su bili dupeoblizači. Nije valjda da nemaju s čim da odu na tržnicu, ili u apoteku…Jedan od njih je i moj profesor dobitnik ovogodišnjeg odličja.

Оставите одговор