Џомбић: Исплатићемо плате штрајкачима, ако прекину штрајк

Премијер Републике Српске Александар Џомбић поручио је представницима Синдиката правосуђа да је спреман на договор да плате свим радницима који су у штрајку буду исплаћене у пуном износу само у случају да одмах обуставе штрајк, а синдиклаци су најавили да ће у сриједу, 13. фебруара одлучити о томе. Џомбић је данас, заједно са министром правде […]

понедељак, 11 фебруара, 2013 / 21:12

Премијер Републике Српске Александар Џомбић поручио је представницима Синдиката правосуђа да је спреман на договор да плате свим радницима који су у штрајку буду исплаћене у пуном износу само у случају да одмах обуставе штрајк, а синдиклаци су најавили да ће у сриједу, 13. фебруара одлучити о томе.

Џомбић је данас, заједно са министром правде Гораном Златковић, разговарао са представницима Синдиката правосуђа о штрајку административних радника у правосудним институцијама Републике Српске, досадашњем току штрајка и његовим посљедицама.

Он је рекао да је због обрачуна плата, за период штрајка, веома важно да подаци о броју радника који су у штрајку буду усаглашени између послодаваца и Синдиката, јер се не смије догодити да плата не буде исплаћена онима који су радили, односно онима који нису били у штрајку.

Џомбић је нагласио да онима који штрајкују плате неће бити исплаћене, а онима који су укључени у минимум процеса рада плате ће бити умањене, што је у складу са Законом, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Он је подсјетио представнике Синдиката на понуду Владе Републике Српске од 20. јануара да је спреман да у наредних шест мјесеци, на основу анализе прихода, размотри могућност враћања плата, те да то Синдикат тада није прихватио.

Упркос том одбијању, Влада Републике Српске, истиче премијер, наставиће да, додатним анализама, у складу са фискалним капацитетом, ради на томе да плате радника у јавној управи буду постепено враћене, и то водећи рачуна о најугроженијим категоријама као приоритету.

Џомбић је у разговору са представницима Синдиката правосуђа, у чијој делегацији је била и предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић, нагласио да ово није почетак преговора, како су то у јавности представили поједини представници овог синдиката.

Он је подсјетио да је у претходном периоду одржано више састанака и преговора између ресорног министарства и представника синдиката, како је законом и предвиђено.

Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић, на састанку у кабинету премијера Српске у Бањалуци, затражио је да радницима који су у штрајку, ипак, буду исплаћене пуне плате, позивајући се на могућност коју оставља члан 16. Закона о штрајку, а којим је, између осталог, предвиђено да радници у вријеме штрајка не примају плату, осим ако се другачије не договоре са послодавцем.