Џомбић и Либерман: Сарадња добра, Српска ће обиљежити Дан Израела

Недвосмислен став Републике Српске јесте да Израел и Палестина проблеме морају ријешити међусобним дијалогом и споразумом, а никако наметањем рјешења од трећих страна или тијела међународне заједнице, изјавио је данас премијер РС Александар Џомбић након разговора са израелским министром иностраних послова Авигдором Либерманом. "Оно што ми тражимо у БиХ јесте управо то да се међусобним […]

петак, 28 октобра, 2011 / 13:41

Недвосмислен став Републике Српске јесте да Израел и Палестина проблеме морају ријешити међусобним дијалогом и споразумом, а никако наметањем рјешења од трећих страна или тијела међународне заједнице, изјавио је данас премијер РС Александар Џомбић након разговора са израелским министром иностраних послова Авигдором Либерманом.

"Оно што ми тражимо у БиХ јесте управо то да се међусобним дијалогом рјешавају сва питања од значаја за БиХ и да се на тај начин одреди развојни пут друштва и БиХ", рекао је Џомбић новинарима.

Он је навео да је са Либерманом разговарао и о другим видовима сарадње између РС и Израела, о већ оствареним контактима невладиног сектора и међусобним посјетама које су организоване, као и другим пројектима који предстоје и које би требало да се реализују у обостраном интересу.

Премијер Џомбић нагласио је да ће добри односи и сарадња бити настављени и у наредном периоду, додајући да се очекују значајанији пројекти, не само у привредној области, већ и у другим сферама сарадње Израела и Српске.

Џомбић је истакао да је ово трећа посјета Либермана Српској која показује да Израел третира РС као равноправног партнера у БиХ, на чему му је РС веома захвална, као и на пријатељским ставовима и доброј сарадњи.

Либерман је рекао да је са премијером Џомбићем разговарао о многим темама које су већ започете, као и оним које очекују своју даљу еволуцију и конкретизацију, напоменувши да су неке већ доведене до реализације, као што су теме везане за јавну дипломатију и размјену ученика и студената.

Он је изразио захвалност доприносу који је Влада РС дала у овјековјечењу страдања јеврејског народа на овим просторима у оквиру неколико конкретних пројеката, међу којима је и изградња Јеврејског културног центра у Бањалуци.

Либерман је најавио да ће 31. октобра у Бањалуци први пут бити одржан "Дан Израела", изразивши наду да ће привредна сарадња бити слична оној која се одвија и у другим областима, као што су културна сарадња између младих, те специјализације у области медицине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *