Џомбић: Ентитети немају снаге да финасирају нерационалну управу БиХ

БАЊА ЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да БиХ има нерационалну управу коју ентитети више не могу финансирати и да се повећањем јавне потрошње угрожава стабилност ентитета, због чега су потребне знатне уштеде. Џомбић је за "Фокус" рекао да се у заједничким институцијама за 22 000 запослених потроши око 671 милион […]

уторак, 18 јануара, 2011 / 08:41

БАЊА ЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да БиХ има нерационалну управу коју ентитети више не могу финансирати и да се повећањем јавне потрошње угрожава стабилност ентитета, због чега су потребне знатне уштеде.

Џомбић је за "Фокус" рекао да се у заједничким институцијама за 22 000 запослених потроши око 671 милион марака, док је у РС буџетски основ за плате 34 000 људи, укључујући образовање и полицију, 627 милиона марака.

Премијер РС је поручио да не долази у обзир повећање буџета министарстава на нивоу БиХ.

Он је рекао да у буџету РС има довољно средстава за очување социјалног мира и фискалне стабилности и да Влада РС има јасан концепт унапређења пословног амбијента, али да је потребно смањити нерационалну управу на нивоу БиХ, у институцијама које ентитети више не могу финансирати.

Анализом свих осталих трошкова, текућих и капиталних, утврђено је да за РС износе 730 милиона марака, а за заједничке институције више од 943 милиона марака. Путни трошкови су у РС 4,3 милиона марака, а у заједничким институцијама 19,6 милиона марака на значајно мањи број запослених, навео је Џомбић.

Према његовим ријечима, Влада РС не подржава предложени фискални оквир институција БиХ за период 2011-2013. година, који за 2011. годину износи 1.042,9 милиона КМ, при чему су пројектовани приходи од индиректних пореза са Јединственог рачуна УИО 921 милион КМ.

"УИО БиХ је за 2011. годину предвидјела повећање прихода са Јединственог рачуна за расподјелу ентитетима и институцијама БиХ од 311 милиона КМ (повећање са 4,536 милијарди КМ у 2010. години на 4,847 у 2011. години укупних средстава за расподјелу). Према предложеним пројекцијама Министарства финансија и трезора БиХ, институцијама БиХ би за 2011. годину, од укупно расположивих додатних средстава за расподјелу у износу 311 милиона КМ, припало 232 милиона КМ прихода са Јединственог рачуна, што је за ентитете неприхватљиво", рекао је Џомбић.

Џомбић је рекао да Влада РС жели да укине све пословне баријере које су направиле претходне владе како би олакшали могућност привређивања и поједноставили процедуре, а самим тим смањили могућност за криминал и корупцију.

Он је рекао да очекује да ће нова Влада РС бити изложена политичким притисцима кроз цијели мандат, имајући у виду да се на самом старту суочила са чињеницом да је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо питање виталног националног интереса, као и да је високи представник у БиХ ставио ван снаге један закон.

Џомбић очекује да ће питање вета Бошњака бити ријешено ове седмице, највјероватније у сриједу, када би Уставни суд требало да разматра ово питање. "Надамо се да ће да донесе одлуку у нашу корист јер је правда и право на нашој страни", додао је премијер РС.

Џомбић је изразио очекивање да ће нова Влада, у сагласности са социјалним партнерима, утврдити законска рјешења реформе пензијско-инвалидског система, као и да ће бити усаглашени финансијска конструкција и уговор за почетак изградње аутопута Бањалука – Добој.

"Већ преговарамо с домаћим извођачима у РС који су направили конзорцијум и преко Привредне коморе предложили концепт и начин финансирања изградње аутопута или дијела аутопута Бањалука – Добој.Оставите одговор