Џомбић: Бошњаци не блокирајте Вијеће народа РС!

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић позвао је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС да престане са покушајима блокаде институција РС, истичући да то сигурно неће допринијети рјешавањању проблема у Федерацији БиХ. "Није нам јасно откуд им потреба за таквим некоректним односом према институцијама РС", рекао је Џомбић, подсјећајући да су почетак рада актуелне Владе […]

понедељак, март 28, 2011 / 13:42

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић позвао је Клуб Бошњака у Вијећу народа РС да престане са покушајима блокаде институција РС, истичући да то сигурно неће допринијети рјешавањању проблема у Федерацији БиХ.

"Није нам јасно откуд им потреба за таквим некоректним односом према институцијама РС", рекао је Џомбић, подсјећајући да су почетак рада актуелне Владе обиљежиле одређене опструкције Клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

 

Џомбић је истакао да је прошлонедјељни разговор у Београду делегације РС са руским премијером Владимиром Путином имао вишеструки значај и да је обухватио и привредне теме, првенствено о нафтној индустрији Српске и успјешној приватизацији коју су спровели "Зарубежњефт" и "Њефтгазинкор", као и о капиталним инвестицијама од 330 милиона евра које су извршене у првој фази.

"Предсједник Путин нас је упознао да ће Вњешеконом банка, која финансира ове инвестиције, на надзорном одбору, чији је он предсједник, у априлу донијети позитивну одлуку за обезбјеђење средстава", додао је Џомбић у интервјуу за сарајевско "Ослобођење".

Предсједник Владе РС рекао је да би у јуну на дневни ред Народне скупштине РС требало да дође нови закон о ПИО, којим би требало да буду раздвојени пензионери који су пензије зарадили по основу рада и они који остварују пензије по основу посебних права.

Истичући да је приоритет рјешавање спора са федералним ПИО о исплати пензија тамо гдје су зарађене, Џомбић је рекао да у том спору вриједном више стотина милиона Фонд ПИО РС из мјесеца из мјесец иде у све већи губитак.

"РС и даље исплаћује око 25 000 пензија зарађених на подручју Федерације иако су многе судске инстанце донијеле одлуке да Федерација мора да преузме бригу о њима. То, на мјесечном нивоу, додатно оптерећује Фонд ПИО РС за око осам милиона КМ", подсјетио је Џомбић.

Он је најавио да ће се пред Народном скупштином РС ускоро наћи нови закон о страним улагањима, те да је за април планирано и оснивање савјета за стране инвеститоре како би се убрзале процедуре и привукли страни инвеститори.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *