Џобс представља Ајпед 2

У 18 сати по нашем времену, а у 10 сати у Јерба Буена центру за умјетност у Сан Франциску данас почеће представљање нове генерације таблет рачунара из "Епла” ајпед 2. Умијеће Стива Џобса, директора компаније “Епл”, да сваки свој производ пласира на јединствени начин још једном је дошло до изражаја, тако да ће сви људи […]

среда, 2 марта, 2011 / 13:34

У 18 сати по нашем времену, а у 10 сати у Јерба Буена центру за умјетност у Сан Франциску данас почеће представљање нове генерације таблет рачунара из "Епла” ајпед 2.

Умијеће Стива Џобса, директора компаније “Епл”, да сваки свој производ пласира на јединствени начин још једном је дошло до изражаја, тако да ће сви људи који имају везе са ИТ технологијом пратити овај догађај.

Прва ствар која се очекује од ајпеда 2 јесте нови дизајн. Овај уређај би требало да буде лакши и тањи од свог претходника, тако да би био доста мобилнији и лакши за ношење, на шта су се углавном жалили корисници првог ајпеда. Још једна битна ставка која је недостајала „кецу“ јесу камере, тако да су из “Епл” ријешили да коначно поставе двије камере, са предње и задње стране и на тај начин постану конкуретни са свим новим таблетима који су се појавили или ће се појавити у току ове године. За први модел је морала да се купује додатна камера и то су многи видјели као огромну ману, па се може вјеровати да су Стив Џобс и екипа одлучили да ефектно ријеше овај недостатак. Стога се сви надају да ће “Епл” омогућити снимање ХД снимака са камером са задње стране, као и квалитетне видео позиве са предњом камером.

Жеља ове компаније је да поставља нове стандарде, тако да се може очекивати и најава новог оперативног система у ајпед 2. Пошто су и Моторола, Самсунг и ЛГ представили нови оперативни систем из Гугла, Андроид 3.0 чињеница је да иОС 4 неће бити довољан за нови уређај. Када се појавио, иОС 4 је задовољавао потребе свих корисника, али технологија је доста напредовала од априла прошле године, тако да без комплетног претраживача могућности да пушта 3Д садржаје и још неколико битних ставки овај оперативни систем не може да се носи са конкуренцијом. Могуће је да ће “Епл” сада представити само изглед новог иОС 5, а да ће га представити на љето када буду објавили и пету генерацију Ајфона.

Очекује се и да нови ајпед дође са већом меморијом. Први уређај продаје се у три верзије од 16 ГБ, 32 ГБ и 64 ГБ, а очекује се да због малог капацитета Ајпед 2 почне да се производи у верзијама од 32 ГБ, 64 ГБ и 128 ГБ. Поред тога говори се и о коначној предаји “Епла” и увођењу могућности додатног проширивања СД меморијским картицама, а још једно изненађење би требало да буде и мини УСБ порт.

Говори се и о томе да ће срце ајпеда 2 чинити нова генерација Кортеx А9 процесора, који ће бити названи А5 и имаће више језгра. Као додатак за бољу графику чиниће ПауерВР СГX543.

Веома битна ствар је и цијена новог уређаја. “Епл” је имао огроман успјех са првим моделом ајпеда који је за првих девет мјесеци забиљежио продају од скоро 15 милиона јединица. Из компаније очекују још већи успјех са новим моделом, стога је наводно поручено шест милиона ајпед 2 на мјесечном нивоу (четири милиона поруџбина било је код првог модела).Оставите одговор