Џејмс Петерсон најплаћенији писац на Форбсовој листи

Амерички аутор Џејмс Патерсон налази се на челу "Форбсове" овогодишње листе најплаћенијих свјетских писаца са зарадом од 84 милиона долара, што је скоро двоструко више од другопласиране Данијеле Стил. Патерсон (64) је доминантан аутор у жанру фикције, а објавио је више од 80 кљига уз помоћ сарадника. Магазин "Форбс" наводи да је Стил (64) зарадила […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 06:22

Амерички аутор Џејмс Патерсон налази се на челу "Форбсове" овогодишње листе најплаћенијих свјетских писаца са зарадом од 84 милиона долара, што је скоро двоструко више од другопласиране Данијеле Стил.

Патерсон (64) је доминантан аутор у жанру фикције, а објавио је више од 80 кљига уз помоћ сарадника.

Магазин "Форбс" наводи да је Стил (64) зарадила 35 милиона долара.

У тексту се напомиње да најплаћенији свјетски писци остварују све веће приходе од књига објављених у електронском формату, док је продаја штампаних издања и даље у опадању.

Трећепласирани на листи је писац хорор тематике Стивен Кинг, са зарадом од 28 милиона долара, а четрта је ауторка која пише о романтичним авантурама Џенет Еванович, која је прошле године зарадила 22 милиона долара.

На петом мјесту је аутор серијала "Сумрак" Стефани Мејер, са зарадом од 21 милиона долара.

Патерсон је у недавном интервјуу Ројтерсу рекао да ће ускоро доћи вријеме када ће скоро сва штива "бити у некој форми електронског издања".