Џејлан на Кустендорфу: Умјетник сам и идем гдје год хоћу

Турски редитељ Нури Билге Џејлан, који је дошао у Србију на Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" и поред противљења из Сарајева и апела "Мајки Сребренице", рекао је да умјетници не могу бити жртве политичких сукоба. "За било какву дилему није било времена, јер сам тек по доласку у Србију сазнао за позив једног удружења […]

недеља, 22 јануара, 2012 / 11:29

Турски редитељ Нури Билге Џејлан, који је дошао у Србију на Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" и поред противљења из Сарајева и апела "Мајки Сребренице", рекао је да умјетници не могу бити жртве политичких сукоба.

"За било какву дилему није било времена, јер сам тек по доласку у Србију сазнао за позив једног удружења упућен турским редитељима. Такве ствари се дешавају: кажу вам немојте у Израел, немојте у Јерменију, али то су глупости. Као умјетник имам право да идем гдје желим и гдје ме позову", рекао је Џејлан за "Вечерње новости".

На питање како гледа на холивудска остварења у којима су Срби "лоши момци", Џејлан каже да је "филм моћно оружје, што га у главама лажних умјетника или моћника квалификује за средство пропаганде".

"Има тога у Холивуду. У Турској смо имали случај да је филм снимљен прије 30 година дуго у свијету стварао погрешну, лошу слику о нама", додао је Џејлан, наводећи да се, када проблем постоји, треба срести са људима, превазилазити историјске и садашње сукобе, што је једини могући приступ.

Џејлан наводи да је подржао Кустурицу прије двије године на фестивалу "Голденоранге" у Анталији, када се Кустурица повукао из жирија, пошто су редитељ Семир Капаноглу и турски министар културе Ертегул Генај покушали да га компромитују, поново због наводно "спорних изјава у вези са ратом у БиХ".

"Подржао сам тада Кустурицу јер су људи из двије странке покушавали да дођу до поена тако што ће га упетљати у тада актуелни политички сукоб. Не желим тога ни да се сјећам, било је то мучно. Људи су се касније у Турској подијелили на оне који подржавају Кустурицу и оне који су против њега. Ја сам једним писмом свима јасно дао до знања шта мислим", каже Џејлан.

Коментаришући апел "Мајки Сребренице" турским режисерима, Емир Кустурица је рекао за "Новости" да је Џејлан личност која добро зна историју и да је било глупо очекивати да такав аутор насједне на сарајевска подметања и "обуку" Мира Пуриватре о томе ко је и шта је Емир Кустурица.

"Мој гријех је прво био што, наводно, ‘нисам довољно’ осудио злочин у Сребреници, сада је и то еволуирало, па тврде ‘да сам сарађивао са злочинцима’ и да ме због тога треба игнорисати. Међутим, мој став о Сребреници свима је јасан: догодио се ужасан злочин. Страдали су невини", напоменуо је Кустурица.

Према његовим ријечима, умјесто достизања правде, прецизне, јасне, недвосмислене, већ на почетку рата многи су се, нажалост, бавили пропагандом, а чим се запуцало појавио се број од 250 000 мртвих.

"Подаци Црвеног крста кажу да је у БиХ страдало 110 000 људи, од тога 36 000 Срба. Дакле, није страдала само једна страна, али шта зна Црвени крст… Циљ пропаганде од 250 000 мртвих није испуњен, а слутим на којој страни су пси рата ‘подбацили’ када су пројектовали крвопролиће. Омакло им се", наводи Кустурица.

Лист наводи да је Чејлан стигао у Дрвенград српског режисера Емира Кустурице праћен контроверзом у чијем креирању није имао удјела, пошто је прије његовог доласка у Мокру Гору удружење "Сребреничке мајке" затражило од турских редитеља да не учествују на фестивалу "Кустендорф", због, према њиховом мишљењу, спорних изјава Кустурице о рату на простору бивше Југославије.