Џатрас: Американци мисле да су Срби и Хрвати у БиХ мањина

Директор Америчког савјета за Косово и експерт за балканска питања Џејмс Џатрас рекао је да конгресмени у САД о српској покрајини Косово увелико говоре као о другој муслиманској држави на Балкану, а нико не поставља питање када је то БиХ постала прва муслиманска држава. "Креатори америчке политике сматрају да промовишући интересе САД на Балкану поручују […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 13:48

Директор Америчког савјета за Косово и експерт за балканска питања Џејмс Џатрас рекао је да конгресмени у САД о српској покрајини Косово увелико говоре као о другој муслиманској држави на Балкану, а нико не поставља питање када је то БиХ постала прва муслиманска држава.

"Креатори америчке политике сматрају да промовишући интересе САД на Балкану поручују пријатељима у Ријаду, Исламабаду и Каиру да су происламски настројени. У ствари су незналице који гурају земљу у пропаст", оцијенио је Џатрас.

Он је додао да су за власт у Вашингтону Срби и Хрвати у БиХ националне мањине. "Управо тако. Третирају их као националне мањине да би наши пријатељи у исламским државама видели како промовишемо исламске интересе на Балкану. Сматрају да ће нас на тај начин волети и у Ираку и Авганистану. То само показује да су они који креирају нашу политику идиоти јер не знају ништа о томе како муслимани размишљају", истакао је Џатрас за франкфуртске "Вести".

Чак и током рата у БиХ, каже он, када је Америка помагала увоз уранијумског оружја и муџахедине, помогла је да се направи слика о злим Србима и жртвама муслиманима.

"Сада желимо унитарну државу којом доминирају муслимани. Сећам се и да је током рата Ворен Кристофер, као државни секретар САД, био изненађен и распитивао се зашто толико Срба долази у Босну. Није имао појма да Срби живе у Босни и да их је било још више пре Другог светског рата. Незнање је невероватно. А замислите то незнање комбиновано с ароганцијом и моћи и сведено на начело – није важно да ли знам о чему говорим када могу да те убијем", нагласио је Џатрас.

Говорећи о будућности Косова, експерт за балканска питања каже да је невјероватно колико Срба има став да је Косово изгубљено. "О чему ви говорите? Русија, Кина, Бразил, Индонезија, три четвртине света су на српској страни, али изгледа да о томе овде нико не мисли већ сви брину шта кажу Американци! Ми немамо чаробни штапић, нити можемо да наредимо целом свету шта да ради!", нагласио је Џатрас.

Он је подсјетио на гласање у Генералној скупштини УН о приједлогу Србије да се Међународни суд правде изјасни о отцјепљењу Косова. "Против су једино били САД и Албанија и четири микродржаве на Пацифику. Чак и земље ЕУ које су подржале независност Косова нису подржале Америку. У читавој историји САД никада нисмо били тако изоловани", истакао је Џатрас.

Џатрас, иначе амерички адвокат грчког поријекла, који важи за великог српског лобисту, каже да би радо био члан тима за одбрану некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића ако га позову, иако сматра да је Трибунал у Хагу политичка творевина.0 КОМЕНТАРА

  1. Није проблем Срба у овим чињеницама које наводи Џатрас, него у проамеричкој власти која продаје интересе Срба и убија их у појам. Политику према Косову Бориса Тадића у стопу слиједи Милорад Додик који се својевремено хвалио у Бриселу како је упсјешно амортизовао реакције у РС на самопроглашење независности Косова. У међувремену смо и заборавили шта и када је било и ко је шта радио.