Џаферовић у Азербејџану: О Јадранско-јонском гасоводу и позив на учешће у обнови Нагорно Карабаха

Муслималнски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић састао се с предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим, а кад год је у иностранству, саопштења стижу искључиво латиницом.

среда, 3 новембра, 2021 / 10:52

Званично нису причали о турским дроновима Бајрактар ТБ-2, већ су саговорници истакли да су односи између двије државе изузетно добри и пријатељски, са значајним простором за унапређење односа на пољу економске, енергетске и културне сарадње.

Разговарано је о пројекту Јадранско-јонског гасовода (ИАП), којим је предвиђено да се осигура директно снадбијевање Босне и Херцеговине природним гасом из Азербејџана, што је од изузетног значаја имајући у виду нарастајуће изазове на европском тржишту када је у питању снабдијевање гасом.

Предсједник Алијев је исказао захвалност члану Предсједништва БиХ Џаферовићу на више пута потврђеној подршци азербејџанским властима у напорима које подузимају на заштити територијалног интегритета Азербејџана.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Џаферовић честитао је предсједнику Азербејџана на потписивању мировног споразума у вези са регионом Карабах, те пружио пуну подршку реинтеграцији територије Азербејџана.

Разговарано је изазовима са којима се азербејџанске власти суочавају када је у питању деминирање територије на подручју Карабаха, те о подршци коју деминерски тимови из Босне и Херцеговине могу пружити на овом плану.

Предсједник Азербејџана је позвао босанскохерцеговачке компаније да учествују у пројектима обнове инфраструктуре на подручју Карабаха.Оставите одговор