Џаферовић о Холокаусту и Аушвицу, ништа Јасеновац и геноцид над Србима

Порука члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића поводом 27. јануара, Међународног дана сјећања на Холокауст ниједном не помиње Јасеновац или Јадовно, те да је Холокауст злочин геноцида. Садржи позив против ревизионизма, док се истовремено срамно смањује број жртава Јасеновца. Како у Хватској и Ефбиху, тако и у Српској и Србији.

четвртак, 27 јануара, 2022 / 19:38

Данас је Међународни дан сјећања на Холокауст, који се обиљежава у знак сјећања на 27. јануар 1945. године, када је ослобођен логор Аушвиц.

Никада не смијемо заборавити застрашујућу индустрију смрти коју је организовао нацистички режим вођен својим мрачним идејама о расној супериорности, крви и тлу. Имена злочинаца и њихова злодјела требају остати у памћењу само зато да никада више не буде допуштено ширење њихових идеја.

Нико нема право да глорификује злочинце, нити да пориче истину о злочинима, јер ревизионизам је говор мржње, а не слобода говора.

Глас преживјелих жртава још увијек нас опомиње шта се догађа када се мрачна сјена зла надвије над човјечанством. Сјећање на убијених шест милиона Јевреја страшна је опомена човјечанству и подсјетник шта се догађа када свијет узмиче и попушта пред режимима који су, ради својих политичких циљева, спремни вршити геноцид и истребљење.

Сјећање на жртве Холокауста обавезује нас на борбу против антисемитизма и борбу за одбрану цивилизацијских вриједности, које почивају на фундаменталном поштовању људског живота и достојанства, те слободе и једнакости свих људи.

Придружујем се кампањи #We Remember коју је иницирао Свјетски јеврејски конгрес у сврху очувања сјећања на жртве Холокауста.