Џаба регрес кад пара нема: Пољопривредници купили само 15 одсто плавог дизела

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској, протеклих мјесец дана, откупили су 1,5 милион литара регресираног дизел горива за потребе прољећних радова, што је тек 15 одсто од укупно предвиђене количине које Влада РС суфинансира Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је беспарица основни разлог изузетно мале заинтересованости пољопривредника за откуп такозваног плавог […]

четвртак, 16 маја, 2013 / 08:49

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској, протеклих мјесец дана, откупили су 1,5 милион литара регресираног дизел горива за потребе прољећних радова, што је тек 15 одсто од укупно предвиђене количине које Влада РС суфинансира

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је беспарица основни разлог изузетно мале заинтересованости пољопривредника за откуп такозваног плавог дизела. Преузета количина од само 15 одсто регресираног горива, каже Маринковић, најбоље илуструје у колико тешкој финансијској ситуацији се налазе домаћи пољопривредни произвођачи.

“Када смо коначно дочекали регресирану нафту сада немамо чиме да је платимо. Прије смо долазили тракторским приколицама и куповали 2.000 литара плавог дизела одједном, а сада на пумпама пољопривредници купују нафту у галонима од по стотину литара, само тек толико да покрију прву сјетву. Нема више километарских редова на пумпама као прије, а колико је слаб одзив најбоље показује и податак да поједине локалне радио станице у рекламама јавно позивају фармере да дођу по регресирано гориво”, истиче Маринковић. Пољопривредници гориво сада купују „на кашичицу“ због малих прихода, отежане продаје и наплате производа.

Право на дизел има више од 50 хиљада пољопривредника

Министарство пољопривреде РС потписало је уговоре са десет добављача, који пољопривредницима у Српској плави дизел продају по различитим цијенама. Наиме, добављачи у зависности од набавне цијене могу сами да формирају малопродајну цијену плавог дизела, а у Министарству пољопривреде РС поручују да је износ регреса фиксан, односно да је малопродајна тржишна цијена умањена за износ регреса од 0,60 КМ по литру.

Право на куповину регресираног дизел горива за прољећну сјетву и жетву стрних жита има 51.151 регистровано пољопривредно газдинство у РС, а Влада РС ће са седам милиона марака суфинансирати куповину 9, 9 милиона литара дизела.

За ратарско-повртларске културе обезбијеђено је 50 литара дизел горива по хектару, а за воћарско-виноградарске културе 35 литара по хектару.

У Министарству пољопривреде РС поручују да не знају колика је набавна цијена горива, јер је различита од добављача до добављача, те да су предузете све мјере како не би дошло до евентуалних злоупотреба приликом коришћења плавог дизела.

“Добављач је дужан да омогући куповину корисницима регресираног дизел горива, са подручја општине у којој се налазе малопродајни објекти, на основу Захтјева за остваривање права на регрес за дизел гориво. Захтјев мора бити протоколисан и издат у надлежној административној служби општине или града, а који корисник уз неовјерену копију личне карте лично подноси продавцу приликом прве куповине, при чему се продавац обавезује да изврши поређење података из захтјева са електронским списковима свих потенцијалних корисника”, појашњавају у министарству.

Приликом прве и сваке наредне куповине, за сваког корисника се врши провјера преосталих припадајућих количина дизел горива у односу на електронски списак свих потенцијалних корисника. Такође, води се и евиденција искоришћених количина дизел горива по кориснику, а корисницима регресиране нафте достављач је дужан да на полеђини издатог фискалног рачуна упише број пољопривредног газдинства и потпис корисника регресираног дизел горива, како би као такав могао бити архивиран уз образац захтјева.

“На мјесечном нивоу Агенцији за аграрна плаћања доставља фактуру са спецификацијом продатих количина регресираног дизел горива, у електронској и штампаној форми, која садржи: регистарски број пољопривредног газдинства (РБПГ), ЈМБ односно ЈИБ, име и презиме корисника, односно назив правног субјекта, продату количину регресираног дизел горива по кориснику, у сврху мјесечног обрачуна и рефундирања регреса за продато дизел гориво”, поручују у Министарству пољопривреде.

Највећи дистрибутер плавог дизела у Српској је “Нестро петрол” који располаже са 74 бензинске станице на којима пољопривредници могу да купе регресирани дизел.

Списак овлашћених дистрибутера плавог дизела:

“Агротехника” Бијељина
“Браћа Лазић” Бијељина
“Драгстес” Бијељина-Црњелово
“Монако” Бијељина
“Еуро” Угљевик
“Егзотик” Приједор
“Нестро петрол” Бањалука
“Реунион” Бањалука
“Гаги транс” Бањалука
“Крајина петрол” БањалукаОставите одговор